Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.11.11
Szlovákia leghíresebb síközpontjai számos újítással készülnek, minél több élményt akarnak nyújtani a síelőknek, hiszen közeledik a 2022/23-as téli szezon. Már hagyományosan a Szlovák Turisztikai Képviselet idén is megtartotta a szlovák síszezont felvezető és a téli Szlovákia újdonságait bemutató rendezvényét november 9-én, szerdán délután.

A rendezvényen ­– melyet a Rákóczi úton található budapesti Szlovák Intézetben, a Szlovák Turisztikai Képviselet székhelyén tartottak, a rendezvény házigazdája, Sona Jelínková köszöntötte a meghívottakat, majd Klausmann Viktor (Magyar Síakadémia) mutatta be a prezentációkat tartókat, azokat a szlovák szakembereket, akik az Alacsony- és a Magas-Tátra, Donovaly és Selmecbánya havas élményeiből állítottak össze kedvcsinálót a hallgatóságnak.

A Magas- és Alacsony-Tátra értékesítési igazgatója arról számolt be, hogy van elég villamosenergia a síszezon megnyitására. Lukáš Brodanský szerint előreláthatóan december 7-én kezdődhet a síszezon, minőségi, gondozott lesiklópályák, sífutópályák, snowboard – hódeszka arénák, síiskolák és síóvodák, sífelszerelés kölcsönzők – várják a szlovákiai sí-központok látogatóit. A Hrebienoktól Starý Smokovecig tartó 2,5 km-es pályán nappali és éjszakai szánkózást is kínálnak. Folytatódnak a tavalyi téli szezon újdonságai – a Comfort parkolás a Tatranská lomnicai parkolóhely online foglalásának lehetőségével és a Fast Pass – al, amely olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy elsőbbségi felszállást használjanak a felvonókra Tatranská Lomnica és Štrbské Pleso üdülőhelyen.

Jasná legfontosabb újdonsága a Biela Púť-ról Priehyba felé vezető új drótkötélpálya lesz – jelentette be az igazgató. A 17 millió eurós beruházás alapvetően felgyorsítja és egyszerűsíti a Chopokba való közlekedést, akadálymentessé teszi észak felől, ugyanakkor biztosítja az ökológiai ellátást ratrakok nélkül. Jasná vendégei más újdonságokra is számíthatnak: 80 új parkolóhely és megerősített hógyúzás, a Slalomák lejtő újonnan épített hóágyúzással, a legendás sílift megújult működése Zadné Dereše síterepen. További újdonság, hogy a Rotunda és a Happy End éttermeket önkiszolgáló éttermekké alakították át.

GOPASS – belépőjegy a sípályákon, a szállodákban és a vízi parkok kapujának kulcsa

A napi síbérletek előértékesítése, és repülőjegyeké is, november közepén kezdődik. Jelenleg elővételben a Šikovná sezónka PREMIUM 2022/23 kapható, amely korlátlan síelést kínál nemcsak a szlovákiai Jasná, Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso és Starý Smokovec üdülőhelyeken, hanem az ausztriai (Mölltaler Gletscher, Ankogel, Innsbruck Muttereralm), lengyelországi (Szczyrk) és csehországi (Špindlerův Mlýn, Ještěd) síközpontokban is. Az összes síbérletet a GOPASS-on keresztül lehet majd megvásárolni.

Lukáš Brodanský a közelgő szezonról szólva megemlítette, hogy hamarosan megnyílik a Jégdóm az Ótátrafüredhez tartozó Tarajkán. Lesz karácsonyi vásár, újévi parti, illetve a TMR munkatársai sok egyéb rendezvénnyel és szórakoztató programmal készülnek.

A Tatry Mountain Resorts (TMR) szállodahálózata átfogó szolgáltatási kínálattal készíti elő az üdülőhelyeket a működésre. A téli szezon a TMR Hotels szállodahálózatában is kivételes lesz. Minden vendég, aki a szállodahálózatukban szállást vásárol, automatikusan síbérletet, vagy felvonójegyet kap a hegyi szállodákban való tartózkodásához; a Tri studničky Hotelben megszálló vendégek gyorsbérletet is kapnak, ami várakozás nélküli síelést jelent. A Tatralandia és a Bešeňová víziparkok szállodáiban megszálló vendégek automatikusan aquapass-t kapnak a tartózkodásukkal együtt.

Donovaly végtelen szezonbérlettel

Igaz, hogy a hóágyukat még nem vetették be, de Donovaly már arra készül, hogy a pandémia megpróbáltatásai és a világ nyugtalan helyzete ellenére, mielőbb elindíthassa a síszezont. Donovalyn 25 km hosszúságú, karbantartott sífutópálya áll a vendégek rendelkezésére. Hűséges, visszatérő vendégeik megvásárolhatják a végtelen szezonbérletet, amely az egész évre érvényes, nemcsak sielésre, de a 2023-as nyár idejére is. Előnyei az ingyenes parkolás, az nappali és esti sielés, 15 % kedvezmények italra és ételekre a vendéglátó egységekben.

A legkisebbek a síelésen kívül kedvükre játszhatnak a Fun Park-ban. Újdonság ebben a központban a Race Truck – szlalom időmérő, ez versenyek, oktatások, céges rendezvényeknél használják szívesen, jó hír, hogy több kivilágított pályán este 8-ig lehet síelni. Közép-Európa egyik legnagyobb Fun Parkja is itt van, a még nem tudó, vagy nem biztos síelők síoktatásának paradicsoma ez, ahol lesz jégpálya is.

Selmecbánya (Banská Štiavnica) Közép-Szlovákiában, a Selmeci-hegységben fekszik, és az UNESCO világörökségi listájára is rákerült. Miroslav Dobrota, a Salamandra Resort & Hotel marketingmenedzsere elmondta, hogy számításai szerint december elsején indul a szezon a Selmecbánya közelében kialakított Slamandra Ski Centrumban. A sípályákon minden síelni vágyó megtalálja a számára ideális terepet: a kezdőktől a haladókon át a kiváló síelőkig. Az 1450 méter hosszú és 60 méter széles sípálya tetejére az utasokat négyüléses, lehajtható plexis Doppelmayr sílift szállítja.

A kisgyermekek kedvenc helye a sípálya aljánál lévő lankásabb terület, ahol az oktatók segítségével ki tudják magukat próbálni ebben a csodálatos téli sportban. A Salamandra hotelnél egy nagy és tágas korcsolyapálya is van, lehet szánkót bérelni, és a kicsiknek sioktatást is tartanak.

A téli szezon nyitását beharangozó eseményen nem maradhattak ki a Szlovákiában rendezett magyar síversenyek sem.

-Két év után 2023. február 11-én tizedik alkalommal Donovalyban rendezzük meg a 31. versenyünket – mondta Fehér Gyula, az Országos Amatőr Gyermek Síbajnokság fő szervezője.

Fürstner Sándor, Magyar Sí Szövetség vezetője együttműködésükről biztosította a szervezőket, mert nagyobb hangsúlyt szeretnének adni az amatőr síelőknek is, és a kedvevő feltételek miatt több versenyt Szlovákiában képzelnek el.

Szokás szerint az esemény finom falatokkal, szlovák borokkal és hasznos eszmecserével zárult.