Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.11.08
A Sóstói Múzeumfalu hagyományos, évzáró eseménye, a Márton napot 2022. november 12-én rendezik meg. A 9.00 órai kapunyitás után libazsíros kenyérrel fogadják látogatóinkat, akik a „Márton poharával” is koccinthatnak, természetesen már az idei esztendő újboraival.

10.00 órától a faluközpontban a Guliba Társulat„ Hozd el Isten Szent Márton vasárnapját…” című interaktív mesés táncjátékát mutatja be az érdeklődőknek.

11.00 órától az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézmény „Így tedd rá!” csoportja és a Szabolcs Néptáncegyüttes Aprókák tánccsoportja közösen mutatja be a „Gyertek haza libuskáim…” című műsort. 12.00 órakor a Maszk Bábszínház bábelőadása hívja a faluközpontba látogatóink apraját-nagyját. Ezt követően 13.00 órától közös táncházba invitálják a vendégeket, hogy együtt ünnepeljék az új bort és a gazdasági év záró napját.

Újra libaszépségversenyt hirdetnek. A látogatók szavazataikkal döntik el, hogy mely nevezett liba a
legszebb. A „versenyző libákat” 14.00 órakor vonultatják fel és mutatják be a faluközpontban. 15.00
órakor pedig az eredményhirdetésen kiderül, hogy ki nyerte a libaszépségversenyt. A versenyző és a gazdája nem maradnak ajándék nélkül.

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”, mondja a rigmus. Éppen ezért a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend jóvoltából a libaságok, vagyis a libás fogások az idén sem hiányozhatnak a Múzeumfaluból, de kemencében sült finomságokat és gyógyteát is kóstolhatnak ezen a napon.

A kállósemjéni portán „libahímelés” várja a kézműveskedni vágyókat, míg a Tiszadobi lakóházban lámpást készíthetnek a látogatók. A csarodai paplak cserépkályhájának melege mellett különböző magvakból készíthetnek képet az ügyes kezek, miközben mesét is hallgathatnak az érdeklődők.

A gyertyamártó is várja a tevékenykedni vágyókat, illetve még ebben az évben utoljára forog a népi játszóudvar mellett a kosaras körhinta. A tanítónő népiskolai tanítási órára és lúdtollas betűvetésre hívja látogatókat, emellett egy Márton-napi kódfejtő játékban is kipróbálhatja magát a család minden tagja, de lesz még hagyományos falusi vásár és lovaskocsikázás is.