Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.11.08
A számos lelkes amatőr induló mellett bőven akadtak profi versenyzők is a 2022. november 5- én Hévízen megrendezett HéVíziBivaly Duatlon versenyen.

A verseny főszervezője, a Hévízi Turisztikai Np. Kft. 2021-ben egy, a maga nemében páratlan sportversenyt, a HÉVÍZIBIVALY DUATLON-t keltett életre. Az evezés és futás párosítása nem tartozik a hivatalos duatlon versenyek közé, de az igazi egyediséget a különlegesen gyönyörű helyszín és persze a csípős novemberi idő adja.

A tavalyi sikeres kezdést követően idén 205-en neveztek a megmérettetésre, köztük több olyan még aktív vagy volt profi sportoló is, akiket az időeredmény mellett egyértelműen a verseny unikalitása és jó hangulata vonzott Hévízre.

Ezért lehetett, hogy egy egyszerű túrakenuval, az amatőrökkel együtt, csapatban indult Novák Ferenc Sydney olimpiai bajnoka, kajakkal érkezett Berekalli Éva a magyar rafting csapat tagja, versenyhajóval szállt vízre Kassai Álmos a VASAS kajak-kenu szakosztályának vezetőedzője, de itt volt még Bérces Edit világrekorder ultramaraton futó, Oertel „42” Nándi vagy épp a kajakos Börcsök Balázs és lánya, akik most egy apa-lánya csapatot alkottak a Hévízen.

Összesen 104 egyéni versenyző, valamint 2 és 3 fős csapat állt rajthoz, és csak mindössze egyetlen csapat volt kénytelen feladni a versenyt. Legjobb idővel idén is Kassai Álmos (K1 kategória) végzett a versenyben, 1:57:00 perc alatt teljesítette a távot.

Csapatban a leggyorsabban Börcsök Balázs és Börcsök Csenge értek célba, az ő idejük 2:01:19. A leggyorsabb női versenyző Berekalli Éva lett, 2:23:18-as időeredménnyel.

Első helyezettek:
 vegyes csapat: Bognár László, Bognár Zsófia, Molnár Csaba (2:11:09)
 női csapat: Tobak Veronika, Sebestyén Eszter (2:46:42)
 férfi SUP: Kazai Kornél (2:22:20)
 női SUP: Gonda Helga (2:57:11)
 férfi egyéni: Czencz Ferenc (2:04:53)
 férfi K1: Kassai Álmos (1:57:00)

Kategóriánként 3 díjat osztottak ki a szervezők, továbbá abszolút első és különdíjakat is kaptak a versenyzők, melyekhez az ajándékokat a hévízi szolgáltatók, szállodák, éttermek, környékbeli borászatok, a Hévízi Tófürdő, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ajánlottak fel.

Mitől lesz Hévízen bivaly erőd?
Ez a verseny tényleg más, mint a többi. A Hévízi-tó elfolyó meleg vizén tavirózsák között, vadregényes tájon lehet evezni 10 km hosszan, majd pedig a patakparti töltésen, végül a véderdőben tett kis kerülőn át befutni a Hévízi-tó partján felállított célkapuba.

Aki a távot teljesíti, megérdemelten veheti át HÉVÍZIBIVALY befutóérmét, hiszen a növényzettől sűrűn benőtt patakon evezni és a csípős szélben futni igazán nem egyszerű a feladat, még ha a táv nem is tűnik olyan soknak.

A verseny egyre népszerűbb, aki egyszer beleszeret, újra szeretne részt venni, mert Hévízen nem elsősorban a legjobb időeredmény, sokkal inkább az együtt átélt páratlan kaland az, ami összehozza a résztvevőket.
A verseny szervezésében és lebonyolításában részt vett a Hévízi Tófürdő a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Vidra Vízitúra csapata.
Fotók: heviz.hu