Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.10.30
Az idei wellingtoni World of Wearable Art  (WoW) három magyar döntősével Magyarország erős részvételt  tudhatott magáénak a 60.000 látogatót felvonultató háromhetes rendezvényen. A Fashion Oscarnak is nevezett nemzetközi versenyen két magyar első helyezést ért el a kategóriájában.

A nemzetközi zsűri a Hidden Layers (Rejtett Rétegek) nevű lenyűgöző  geometrikus ruhakölteménynek ítélte oda az „épitészeti” (Construction) kategóriát.

A ruhaköltemény a 88 döntős kreáció közül is az első lett, ugyanis az idei év közönségszavazatát is elhódította.   

A modell tervezője a magyar Weszelovszky Anna –  aki egyébként tűz-, és cirkuszművész –  alkotása több szempontból is meglepetés volt.

Weszelovszky Anna  el volt ragadtatva amikor megtudta, hogy nyert. ” Ez egyfajta csoda vagy mese. Annyira boldog vagyok, hogy kompozícióm ilyen hatással/ volt az emberekre “.

Fotó: Nemesházi Péter

Weszelovszky egyébként – cirkuszi előadóművészi karrierjét tekintve talán irónikusan – befelé fordulónak  vallotta magát. A kompozíció mondanivalója, hogy az emberek fokozatosan felfedik valódi énjüket. “Metafizikai szinten ez egy személyiségről szól”.

A magyar tervező által készített és Jennifer Liu által megformált Hidden Layers a közönség kedvence lett az idei  WoW alkalmával.

A ruha külsejét viszonylag egyszerűvé tette, miközben ügyesen kidolgozott egy olyan mechanizmust, amikor  a modell egy karika segítségével felemelte a köpenyt, hogy felfedje az alatta rejtőző összetettséget.

Fotó: Nemesházi Péter

“Ezért hoztam létre az egyszerű fekete felületet, így eléggé unalmas, díszek és dekorációk nélkül. Ez szándékos volt, mert amikor találkozol egy emberrel, nem igazán látsz mélységet,  de ahogy több időt töltesz az illetővel, egyre több réteget fedezel fel.

“Ez a történet rólam is szól, hogy megmutatom mire vagyok képes, ki vagyok, és elég bátor ahhoz, hogy megnyíljak másoknak.”

Weszelovszky Anna elmondta, hogy a kortárs európai művészeti alkotások inspirálták. 2020 szeptemberében kezdett el dolgozni a ruhadarab tervezésén  saját előadásához, majd még abban az évben hallott a WOW-ról. Úgy gondolta, hogy a mű tökéletes lenne Új-Zéland nemzetközi eseményéhez.

A holland Drift stúdió lámpainstallációja ihlette a 2022 évi World of WearableArt közönségdíjas darabját.

“Képzeljük el, hogy virág alakú ejtőernyők lógnak a mennyezeten, és hagyják, hogy leessenek, ami megnyitja az egész szerkezetet” – mondta  a tervező.

“Nagy hatással volt rám, mert amikor először megláttam ezt a szerkezetet, azt gondoltam, hogy ‘ez úgy néz ki, mint egy szoknya’. Ki akartam találni, hogyan lehetne egy embert belehelyezni”.

Elmondása szerint a kreációt bemutató  modell elképesztő munkát végzett a színpadon, és előadóként nagyra értékelte, amit Liu a bemutatóhoz hozzá tudott tenni.

Az egyetemista tervezők (Student Section) kategóriában a jelenleg Londonban tanuló Oláh Ágnes nyert “Beneath” című alkotásával.

A WoW korábbi magyar díjazottjai közé tartozott az új-zélandi Sasvári Daniella és Aaron La Roche házaspár is, akiknek 2019-es “Regnum Dei” című tervét idén is kiállították.