Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2022.10.21

Október végéhez közeledve egyre hűvösebbek a reggelek és csípősebbek az esték, így a szabadtéri programokat sorra váltják fel a zárt térben zajló koncertek, színházi előadások, kiállítások és filmnapok, melyek az őszi természethez hasonló sokszínű kínálattal várják a kultúra kedvelőit. Persze érdemes ilyenkor is minél több időt tölteni a szabadban, akár egy jótékonysági futással vagy egy városfelfedező sétával az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából, de kihagyhatatlan a napokban egy hortobágyi kiruccanás is, ahol az ősz leglátványosabb természeti jelensége, a daruvonulás mellett megkezdődik az állatok behajtása is.

ÜNNEPI PROGRAMOK

Ünnepi megemlékezések október 23. alkalmából

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 33. évfordulója tiszteletére városszerte több helyszínek tartanak ünnepi programokat, megemlékezéseket.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/unnepi-megemlekezesek

Programok Halottak Napja alkalmából a Debreceni Köztemetőben

Halottak Napja alkalmából a 90 éves Debreceni Köztemető szakvezetéses sétákkal, beszélgetésekkel, ünnepi műsorral és egyházi megemlékezésekkel várja az érdeklődőket az október 29. és november 1. közötti hosszú hétvégén.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/programok-halottak-napja-alkalmabol-a-debreceni-koztemetoben

Debreceni Advent előzetes

Magyarország egyik legszebb és legnagyobb karácsonyi ünnepe, a Debreceni Advent grandiózus díszkivilágítással, minőségi kulináris palettával, széles és egyedülálló termékkínálattal, valamint ünnepi koncertekkel várja idén is a látogatókat.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/debreceni-advent-elozetes

KIÁLLÍTÁSOK

30+ Kísérleti művészetpedagógiai projekt

A MODEM 2019-ben indított kísérleti művészetpedagógiai projektje idén októberben a végéhez ér. Ennek záróakkordjaként október 23. és február 12. között látható az a tárlat, amelyen a rendszerváltás óta eltelt bő 30 év magyar kortárs művészeti világát mutatják be különleges módon.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/30-kiserleti-muveszetpedagogiai-projekt

új közvetítések

A MODEM-ben október 1-én nyílt kiállítás egy aktuális nemzetközi művészeti trend, az Y-generációs művészek alkotta, földrajzi kötöttségektől független online és kortárs művészeti közösség munkásságát kívánja felmutatni.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/uj-kozvetitesek

Törőcsik Mari – képek, szerepek, történetek

Ingyenes tárlatvezetésekkel látható „Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom” című kiállítás a Csokonai Fórumban.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/torocsik-mari-kepek-szerepek-tortenetek

Mozitörténeti kiállítás nyílt az Új Városházán

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Apolló mozi a Vissza a múltba című kiállítással emlékezik a debreceni mozgóképszínház története előtt. A különleges relikviákból összeállított tárlatot 2022. október 7-én nyitotta meg Puskás István alpolgármester.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/mozitorteneti-kiallitas-nyilt-az-uj-varoshazan

Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125

„A madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége” – állította a 2022-ben 125 éve született Kossuth-díjas író, Tamási Áron. A személye és munkássága előtt tisztelgő szabadtéri kiállítás a Csapó utcai sétálóövezetben 2022. október 3-tól egy hónapon keresztül lesz látható.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/bolcso-a-hegyek-kozott-tamasi-aron-125

Azok a rockzenészek – ahogyan Szalay Zoltán látta őket

Izgalmas vizuális és történeti utazásra invitál az október 5-én a Nagyerdei Víztoronyban nyíló Azok a rockzenészek – ahogyan Szalay Zoltán látta őket című fotókiállítás, ami a magyar könnyűzene elmúlt évtizedeibe repíti vissza a látogatókat a fotográfia segítségével.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/azok-a-rockzeneszek-ahogyan-szalay-zoltan-latta-oket

MOZI

Irány a moziba be!

Érdemes lesz ősszel az Apolló mozi felé venni az irányt a filmkedvelőknek, hiszen egymást követik a tematikus filmnapok és fesztiválok. A következő hetekben válogatást láthatunk a Cannes-i és Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legnagyobb sikereiből a 11. Mozinet Filmnapokon, a kortárs finn mozi újdonságai pedig novemberben érkeznek Debrecenbe a Finn Filmnapokon.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/irany-a-moziba-be

HALLOWEEN

Háromnapos Halloweeni Szezonzáróra készül a Zoo Debrecen

Halloween alkalmából háromnapos programkavalkáddal várja az érdeklődőket az ország első vidéki állatkertje és egyetlen klasszikus vidámparkja.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/haromnapos-halloweeni-szezonzarora-keszul-a-zoo-debrecen

Halloween utcafesztivál

Hátborzongatóan jó Halloween utcabálra várják a kicsiket és nagyokat október 28-án, pénteken Debrecen kreatív negyedében, a Batthyány utcán és a Gambrinus közben. Az eseményen lesz minden, ami a Halloween-bulik elmaradhatatlan kelléke, többek között jelmezverseny, édességgyűjtés, közös tánc és filmvetítés.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/halloween-utcafesztival

Rettegések Éjszakája

A Rettegések Éjszakája Magyarországon egyedülálló horror tematikájú rendezvénysorozat, mely idén 7. alkalommal kerül megrendezésre október 29. és 31. között. Több mint 100 ismert horror karakter és számos kiemelt vérfagyasztó horrorhelyszín biztosítja a borzongást az idelátogatók számára!

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/rettegesek-ejszakaja

ZENE

A zeneirodalom legnagyobb klasszikusai szólalnak meg ősszel Debrecenben

A Kodály Filharmonikusok a zeneirodalom legnagyobb klasszikusait hozzák el hozzánk hétről hétre. Október és november folyamán többek között Schubert, Mozart, Beethoven és Mahler műveiből csendülnek fel dallamok. A soron következő hangversenyeken Kodály Zoltán és Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg majd a zenekar, lesz rendhagyó gyerekkoncert is, és újra vendégszerepel a városban a Modern Art Orchestra és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/a-zeneirodalom-legnagyobb-klasszikusai-szolalnak-meg-osszel-debrecenben

Nagyszabású koncerttel ünnepli az opera és az operett napját a Csokonai Színház

Nagyszabású koncerttel ünnepli az opera és az operett napját a Csokonai Színház október 24-én. A teátrum énekkara Bizet Carmen, Puccini Bohémélet, Erkel Bánk bán, Verdi Rigoletto című operáiból válogat, de részletek csendülnek fel a legismertebb magyar operett, Kálmán Imre Csárdáskirálynőjéből, Lehár Víg özvegyéből és a készülő Mágnás Miskából is.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/nagyszabasu-koncerttel-unnepli-az-opera-es-az-operett-napjat-a-csokonai-szinhaz

Népszerű hazai előadók, zenészek koncerteznek Debrecenben

A hazai könnyűzene népszerű sztárjai adják egymásnak a kilincset Debrecenben az év hátralévő részében. Olyan neves és elismert előadók, zenekarok érkeznek a városba, mint az idén 75 éves Charlie, a 40 éve dalokat szerző Hobo, a világon egyedülálló zenei formáció, a 100 Tagú Cigányzenekar, valamint a fiatalok körében is közkedvelt Honeybeast és a szinte valamennyi generációt megszólító Budapest Bár.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/hazai-sztarok

Colorbird Festival

Debrecen a valaha volt legnagyobb színkavalkádra készülj! Színek szárnyán érkezik az ország legnagyobb beltéri UV fesztiválja a Főnix Arénába október 22-én.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/colorbird-festival

The Original Golden Voices of Gospel

Hamisíthatatlan örömzenélésére vár mindenkit 2022. november 18-án este a világhírű, afroamerikai baptista szerzetes, Dwight Robson és válogatott szólistái a Református Nagytemplomban.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/the-original-golden-voices-of-gospel-2

GASZTRO

XI. Debreceni Bormustra

Idén immáron tizenegyedik alkalommal rendezik meg Magyarország legnagyobb vidéki borbemutatóját, a Debreceni Bormustrát. Az idei rendezvényre is közel 50 borászat hozza el legszebb borait, melyek a Debreceni Borozó magazin elmúlt időszakban megrendezett bortesztjein a legjobban szerepeltek.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/xi-debreceni-bormustra

SPORT

Jótékonysági élményfutás a Hortobágyon

Egy közösségi élménykocogással kezdődött, mára pedig egy országos, több helyszínes jótékonysági élményfutássá vált az a kezdeményezés, mely idén immár harmadik alkalommal hívja fel a figyelmet a leukémiás gyermekek megsegítésére és az egészséges életmód fontosságára. A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány jótékonysági élményfutása ezúttal is egy különleges helyen kerül megrendezésre: október 22-én, szombaton a Hortobágyon lehet majd róni a kilométereket.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/jotekonysagi-elmenyfutas-a-hortobagyon

MAGYAR-SZLOVÉN SALAKMOTOROS EGYÉNI BAJNOKSÁG & IV. FUTÓBICIKLI VIADAL

Október 23-án délután újabb bajnoki fordulónak ad helyszínt a Perényi Pál Salakmotor Stadion. Ezúttal a magyarok és a szlovénok mérkőznek meg egymással.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/magyar-szloven-salakmotoros-egyeni-bajnoksag-iv-futobicikli-viadal

TIPP

Virtuális városnéző séta az 1848-49-es forradalom debreceni helyszínein

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékét számos hely őrzi, melyeket végigjárva képet kaphatunk Debrecen forradalomban betöltött szerepéről.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/virtualis-tematikus-seta-az-1848-49-es-forradalom-debreceni-helyszinein

TERMÉSZET

Ha ősz, akkor daruvonulás!

Ha ősz és Hortobágy, akkor daru! Jelenleg 125 ezer daru tartózkodik a térségben! A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember közepétől október végéig különböző hétvégi túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/ha-osz-akkor-daruvonulas

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál

Az idei évben is megrendezik Hortobágyon a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepet a Kilenclyukú híd lábánál. A Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, amikor is az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre.

Bővebb információ: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/szent-domotor-napi-behajtasi-unnep-es-darufesztival-3

Debrecen további turisztikai híreit és programajánlatai a https://visitdebrecen.com/hu web-, valamint a https://www.facebook.com/VisitDebrecenOfficial és https://www.facebook.com/TourinformDebrecen Facebook-oldalakon. Instagramon: https://www.instagram.com/visit.debrecen/ és TikTokon is: https://www.tiktok.com/@visit.debrecen