Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.10.13
Erőt sugároznak, feltöltenek energiával, árnyékot adnak és számos hiedelem és monda övezi őket – az emberek és a fák között mindig is szoros kapcsolat létezett. Ennek az évszázadokon és kultúrákon átívelő viszonynak szenteli legújabb, GROW című kiállítását az Unteres Belvedere Bécsben.

Fák és ember kapcsolatát valamint a fák művészetben betöltött szerepét mutatja meg a bécsi Unteres
Belvedere legújabb kiállítása, a GROW. A 102 alkotást – festményeket, szobrokat és installációkat –
felvonultató tárlat különböző perspektívákból mutatja meg a fákat: mint a természetfölötti és emberi világ szimbólumai illetve közvetítői, mint a tudomány alanyai, mint az inspiráció forrásai vagy ökológiai
fejlemények figyelmeztető jelei.

A faábrázolások évszázadok óta pontos tükrei ember és természet viszonyának valamint az emberi identitás kérdéseinek. A fák lehetnek az örök büntetés sötét emlékművei, mint például Giovanni Segantini Die bösen Mütter (A gonosz anyák) című művén vagy békés megfigyelők, mint Emilie Mediz-Pelikan Blühende Kastanien (Virágzó gesztenyefák) című festményén.

A kortárs török művész, Nilbar Güreş Headstanding Totem (Fejenálló totem) című alkotása – amely egy mitológiai alak újragondolása – felszólításként is értelmezhető a ma emberéhez, hogy figyeljen oda jobban a természetre.

A fák minden kultúrában szimbolikus jelentést hordoznak és számos hiedelem és monda övezi őket: a
Felismerés Szent Fája, a Tudás Fája, Világfa. A 2023. január 8-ig látható tárlat ezen történetek mentén
mutatja be a 15. századtól napjainkig az emberek fákhoz való viszonyát és tesz fel kérdéseket az emberiség jövőjéről.

A kiállítás a fenntarthatóság jegyében készült, így a legtöbb kiállítási tárgy a Belvedere saját gyűjteményéből származik. A legtávolabbról Giuseppe Penone szobra érkezett, Turinból, a többi kölcsönkapott alkotás Ausztriából, illetve Pozsonyból és Brünnből származik. A kiállítás teljesen mellőzi a műanyagot, így a feliratok a falakra papírsablonok segítségével készültek – felragasztható betűk helyett.

A kiállításhoz megjelent katalógust klímasemlegesen gyártották, a kiállítási tárgyaknál lévő táblácskák pedig rongypapírból vannak és biológialag lebomló tintával nyomtattak rájuk.

A tárlat különlegessége, hogy lemez is készült hozzá, így minden teremnek más-más, a témához illeszkedő zenei atmoszférája van. A látogatót Erik Truffaz, Arve Henriksen és David Kollar kompozíciói kísérik végig a termeken, Nora Skula pedig John Cage egy szonátáját interpretálta a kiállítás alkalmából.

A hanganyagot az audioguide-on vagy a múzeum okostelefonos alkalmazásán keresztül lehet meghallgatni, de meg is vásárolható CD lemezen.
GROW – Der Baum in der Kunst
Unteres Belvedere

  1. szeptember 23. – 2023. január 8.
    https://www.belvedere.at/grow

Képaláírás és copyright:
Nilbar Güreş, Headstanding Totem, 2014 © Nilbar Güreş 2022 / Belvedere, Wien