Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.09.20
A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban alapítástól kezdve folyamatosak a halászatot bemutató kiállítások.

A megújult kiállítás célja, hogy emléket állítson a magyarság egyik ősfoglalkozásának, a halászatnak, megmutassa, milyen sok halfaj él vizeinkben, rávilágítson arra, hogy a halászat és a horgászat az egyik legkisebb ökológiai lábnyomot hagyó tevékenység, valamint népszerűsítse a halhús-fogyasztást. 

A Kárpát-medence természetes vizeinek gazdagsága miatt a történelem minden korszakában fontos élelemforrást biztosító tevékenység volt a halászat. Az utóbbi évszázadokban a természetes vizek nagymértékű hasznosítása kedvezőtlen változást idézett elő a vízi élőhelyeken, ezért egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a környezetvédelemre, a biodiverzitás biztosítására és a természetes egyensúly fenntartására.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerint Magyarország halállománya nemzeti kincs, természeti érték. A halgazdálkodási vízterületek horgászati hasznosítását előtérbe helyező jogszabályi környezet, valamint a kapcsolódó kormányzati és civil intézkedések eredményeként napjainkra a regisztrált horgászok száma 776 000 fő fölé emelkedett. Ennek a nagy érdeklődésnek a kielégítése országosan összehangolt, tervezett halgazdálkodást igényel. 

Az itthon megtermelt hal nemcsak tisztaságára, kiváló minőségére alapozva érdemel állandó helyet a hazai háztartások, közintézmények asztalán, hanem a növekvő feldolgozottsági szint, a szálkamentes termékek is a fogyasztás növekedését predesztinálják. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet 2021-ben indított legújabb, HalPéntek! nevű kezdeményezése népszerűsíti a rendszeres halfogyasztást.

Az új halászattörténeti kiállítás kronologikusan vezeti a látogatót a régmúlt legendás halbőségétől, a mesterséges halszaporításon át, napjaink rekreációs horgászatáig, illetve a környezetszennyezés okozta traumákig. 

Bemutatja azt a honfoglalástól a napjainkig tartó folyamatot, mely a Kárpát-medence halban gazdag vizeiben játszódott le. A kiállításban régi idők halászati eszközei, írásos és tárgyi emlékek, halászati módszerek és a vízi élővilág bemutatásával hozzák közelebb a halászat ősi mesterségét a látogatókhoz. 

Halas ételek receptkönyveit, receptjeit bemutató vitrin is helyet kapott a bemutatón. Napjainkban a használt halas receptek száma rendkívül alacsony, – a középkorban még több száz ismert, gyakran alkalmazott recept volt – mint ahogy az egy főre eső hazai halfogyasztás is. Majd kétszáz éve, hogy megszűnt a legendás halbőség a Kárpát-medencében, de ettől még bőven van hal. A rendezők bíznak benne, hogy a kiállítás hatására régi-új halas receptek is bekerülnek a köztudatba.

A kiállítás 2022. szeptember 16-tól tekinthető meg a Vajdahunyadvárban. (Agrárminisztérium)