Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.09.15
Minden évben szeptember harmadik szombatján tartják a Nemzetközi Vöröspanda-napot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet e rendkívül különleges, ugyanakkor súlyosan fenyegetett ázsiai faj szorult helyzetére és védelmének fontosságára.

A Himalája mérsékelt övi erdőiben őshonos vörös panda, más néven kis panda vagy vörös macskamedve élőhelyének rohamos zsugorodása és aprózódása, az erdei erőforrások túlzott mértékű kitermelése és az illegális kereskedelem következtében 2008 óta veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, természetes egyedszáma pedig legfeljebb 10.000-re tehető.

A Debreceni Állatkert 2014-ben csatlakozott e csodálatos faj Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramjához
(EAZA EEP) egy nőstény ikerpár, Pici és Maci fogadásával, akikhez 2020 nyarán pedig végre hím is érkezett
Pandita személyében.

Pici tavaly márciusban az európai tenyészprogramot koordináló Rotterdami Állatkertbe utazott, miután a globális fajmenedzsment-terv (GSMP) keretében rá esett a választás, hogy átköltözzön a vörös pandák eredeti élőhelyén, a Himalája déli részén fekvő Dardzsiling állatkertjébe, amely kifejezetten az őshonos fajok tenyésztésére és visszatelepítésére szakosodott.

Az itthon maradt leendő tenyészpár mostanra jól összeszokott, így a remények szerint a közeljövőben ők is hozzájárulnak majd a fajmegőrzési célú európai állatkerti állomány gyarapodásához.

A szeptember 17-i Nemzetközi Vöröspanda-napon e közönségkedvenc bambuszevőké lesz a főszerep: az érdeklődők látványetetéssel egybekötött szakvezetésen megannyi érdekességet tudhatnak meg a fajról, míg a kicsiket tematikus arcfestés és kézműves foglalkozás is várja. Azok pedig, akik támogatni szeretnék az intézmény fajmegőrzési munkáját, jelképes örökbefogadásukkal és az őket mintázó emlékérme megvásárlásával közvetlenül hozzájárulhatnak Maci és Pandita jólétéhez.

Állatkerti belépővel a 10:00 és 13:00 között megtartott programok mindegyike díjmentes. Részletek:
www.zoodebrecen.hu