Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.09.02
Harmadik alkalommal rendezik meg az ÖKO Expo Kiállítás és onferenciát, melynek Hajdúnánás-Kendereskert ad otthont, 2022. szeptember 8-9-én. A rendezvény fő célja, hogy az ökológiai gazdálkodásban érintett valamennyi szereplő – termelők, feldolgozók, kereskedők, szolgáltatók, tudományos zakemberek, szaktanácsadók – számára megjelenési, találkozási és tudásátadási lehetőséget iztosítson.

Az elmúlt években hazánkban jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont ellenőrzött terület és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma.

Míg a ’90-es évek elején 8000 hektáron termeltek biotermékeket, addig a 2000-es években az ökológiai
gazdálkodásba bevont terület több mint 147 000 hektárra növekedett. Majd 2012 és 2019 között több mint kétszeresére (132%-kal), 5,71%-ra emelkedett a hazai ökológiai ellenőrzés alá tartozó területek részaránya, ezzel Magyarország érte el a harmadik legnagyobb léptékű fejlődést az uniós tagállamok közül.

Idén, 2022-ben, hazánkban mintegy 300 ezer hektáron folytatunk ellenőrzött ökológiai gazdálkodást. Az öko gazdálkodás szerepe egyre fontosabbá válik a jövőben.

Az – immáron harmadszor megrendezésre kerülő – ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Debreceni Egyetem, a Magyar Biokultúra Szövetség, Hajdúnánás Város Önkormányzata, valamint a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület közös szervezésében jött létre. A kiállítás mindkét napján szakmai programok széles választéka várja az ökológiai gazdálkodásban érdekelt, abban elkötelezett gazdálkodókat. Idén a szakmai előadások sorát nemzetközi szakemberek prezentációi is színesítik.

A rendezvény tematikájában számos elem helyet kap. Így az ökológiai gazdálkodás nemzetközi világára kitekintés, a lehetőségek és jó gyakorlatok megismerése mellett az ökológiai gazdálkodás olyan szempontból értelmezése, mint környezeti és fenntarthatósági lehetőség a magyar mezőgazdaságban, az uniós támogatások, a precíziós technológiák, valamint gyakorlati gépbemutatók. A rendezvényen a szakmai programok mellett több tucat kiállító kínálja tudását, technológiáját, szolgáltatásait és termékeit a helyszínen.

A kiállításon inputanyagok széles kínálata, szolgáltatások, szaktanácsadás, a legmodernebb technológiák, munkagépek, gépalkatrészek, analitikai műszerek várják az érdeklődőket. A gépbemutatón a szántóföldi és a kertészeti művelés gépei a gyakorlatban is megtekinthetők, illetve robotbemutató, gyomfésűk, kamerás kultivátorok is láthatók lesznek.

A rendezvényre a belépés ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, melyet a https://www.nak.hu/okoexpo weboldalon tehet meg.