Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.08.24
Az ŰR – alternatív kozmoszok című időszakos tárlat meghosszabbítva, szeptember 25-ig várja az űrélményekre szomjazókat a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

A mintegy 450 millió forint értékű, 65 művész 250 műalkotását felvonultató kiállítás az emberiség világűrrel való kapcsolatára reflektál többek között olyan alkotók munkái révén, mint Victor Vasarely, Kondor Béla, Ország Lili vagy Révész László László.

A műalkotások a Magyar Nemzeti Galériából, a Szépművészeti Múzeumból, a budapesti és pécsi Vasarely Múzeumból, számos hazai magángyűjteményből érkeztek vagy egyedi installációk formájában kifejezetten ide készült munkák. A műalkotások mindegyike kapcsolatban van a világűrrel, sőt van olyan műalkotás, amely szó szerint: egy föld körül keringő űrszondát követ, jelenlétét érzékeli és mindezt művészi eszközökkel (látványelemekkel és hangokkal) érzékelhetővé is teszi számunkra (Széchenyi-Nagy Lóránd: Kozmikus Frekvenciák – Solar Probe / M21 című helyspecifikus installációja).

Ízelítőt kapunk a Holdra szállást követő konteókról is, amelyek megkérdőjelezték és mesterséges körülmények között rendezték meg a Holdra szállást. Nem is beszélve azokról a klipekről, animációs filmekről vagy korabeli tévésorozatokról, amelyek mind a ’60-as, ’70-es évek űrelképzeléseit mutatják be, s amelyek közül a tudományos-ismeretterjesztő diafilm sem hiányozhat!

A kiállítás egyik legizgalmasabb része, hogy a látogatók felpróbálhatják Lakner Antal Passive Dress című installációját, amely egyszerre meghökkentő és interaktív, mivel a súlyokkal kitömött ruha a földi gravitáció kétszeresét hivatott szimulálni, így átélhetik, amit az asztronauták a rakétakilövéskor a testükre nehezedő gravitációs erő súlya alatt éreznek.

Különleges akusztikai és vizuális élmény Vály Sándor és Polgár Éva videoinstallációja, amely a Tejút csillagképet kottázta le és szólaltatja meg orgonán!

De a klasszikus képzőművészeti alkotások, festmények sem hiányoznak a kiállításból, amelynek termeit a dokkolás után (Várnai Gyula videoinstallációja), különös zsilipeken keresztül (Gryllus Ábris, Deim Balázs, Vincze Ottó és Csontó Lajos munkái) közelíthetjük meg és ezek választják el például a Megfigyelők bolygója, az Űr múzeum, a Láthatatlan bolygók és a Domesztikált csillagképek címet viselő tematikus termeket.

A tárlat zárásaként mobiltelefonos applikáció segítségével megmozdulnak Pethő Lili kozmikus témájú plakátjai, és a látogatók akár üzenetet is küldhetnek az űrből, amely során asztronautaként vagy űrlényekkel készíthetnek közös képet.

A Szamárfül Fesztivál alatt, augusztus 27-én 17 órától Láthatatlan bolygók címmel tárlatvezetést tart Kiss László csillagász és Százados László, a kiállítás kurátora.

Az érdeklődők szeptember 25-ig lehetnek részesei a minden érzékükre ható, fotókból, videókból, tér- hang- és fényinstallációkból álló interaktív űr-élménynek a galéria 1100 négyzetméterén.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=0NT1SL6V9kA
https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/az-ur-alternativ-kozmoszok