Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.07.26
A Verdi szakszervezet figyelmeztető munkabeszüntetésre hívta a Lufthansa földi kiszolgáló személyzetét, szerdán hajnali 3 óra 45-től csütörtök reggel 6 óráig számos német repülőtéren. A légitársaság járattörlésekre és késésekre figyelmeztet - figyelmeztet az AITportal.hu.

A Verdi (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) szakszervezet a Németországban foglalkoztatott mintegy 20 ezer földi alkalmazottat érintő, folyamatban lévő kollektív tárgyalásokkal összefüggésben hirdetett meg egynapos figyelmeztető sztrájkot július 27-re – a hirado.hu.

A Verdi elutasította a Lufthansa ajánlatát a kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokon, de beleegyezett a tárgyalások folytatásába augusztus elején.

A szakszervezet tájékoztatása szerint a Lufthansa 18 hónapos futamidő alatt fix juttatások és eredményalapú bérikiegészítés bevezetését ajánlotta fel.

Az érdekképviselet viszont 9,5 százalékos béremelést követel az idén. A munkavállalók túlterheltsége, a magas infláció miatt a három éven át tartó bérstop után indokolt lenne a jelentős béremelés – mondta Christine Behle főtárgyaló, a szakszervezet alelnöke és a Lufthansa felügyelőbizottságának elnökhelyettese.Szerinte a helyzet a repülőtereken egyre feszültebbé válik.

Michael Niggemann, a Lufthansa humánerőforrás-vezetője egy nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy a Verdi sztrájkfelhívása „annál is inkább érthetetlen, mivel a munkáltatói oldal magas és szociálisan kiegyensúlyozott béremelést ajánlott” a vállalat „feszült gazdasági helyzete” és a bizonytalan gazdasági kilátások ellenére.

A figyelmeztető sztrájk a tervek szerint szerdán hajnali 3 óra 45-kor kezdődne és csütörtök reggel 6 óráig tartana Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Hamburg, München, Berlin, Bréma, Hannover, Stuttgart és Köln repülőterein.

A figyelmeztető sztrájkok a német szakszervezetek tárgyalási taktikájának gyakorta alkalmazott eszközei, és jellemzően néhány órától egy-két napig tartanak. A most meghirdetett munkabeszüntetésre olyan időszakban kerül sor, amikor nem csak a németországi, de más repülőtereken is fennakadások vannak a földi szolgáltatásokban, és hosszú sorok alakulnak ki a biztonsági ellenőrzéseknél. (AIRportal.hu)