Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.07.19
Hat nap felkészülés után egy öt koncertből álló hazai turné: ez idén nyáron a Nemzeti Ifjúsági Kórus programja. Az együttesbe a Kárpát-medence minden részéből érkeztek kiváló énekesek Kecskemétre, hogy közös munkájuk eredményével magas színvonalú zenei élményt nyújthassanak a közönségnek Veszprémben, Kaposváron, Pécsen, Budapesten és Kecskeméten.

Az együttes fővédnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, védnöke dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A kórus turnéjának szervezője a Filharmónia Magyarország.

A 2018-ban alakult Nemzeti Ifjúsági Kórus célja a nemzeti összetartozás jegyében a magyar kórusművészet értékeinek bemutatása, a kodályi zenepedagógia közösségépítő erejének példázása. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének szakmai hátterével, Erdei Péter Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy, érdemes és kiváló művész, valamint Nemes László Norbert Bartók-Pásztory- és Artisjus-díjas karnagyok irányításával működő kórusba itthonról és a határon túlról is érkeznek fiatalok, akik az együttes jellegéből fakadóan csak ilyenkor nyaranta találkoznak.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus három eddigi nyári programján összesen 90 énekes vett részt, akiket a beküldött felvételek és a személyes meghallgatások alapján – magas szintű követelményeket támasztva – a karnagyok választottak ki. A tagok között vannak zenei tanulmányokat folytatók vagy már zenei végzettséggel rendelkezők éppúgy, mint más területekről érkezők: vegyészmérnök, IT-szakember, orvostanhallgató, képzőművész-hallgató, adószakértő stb. Idén az 55 tagú együttesben 18 olyan fiatal énekel, aki először vesz részt a kórus programjában.

Erdei Péter szerint „nagyon jó, hogy ebben az együttesben a szakemberek mellett nem szakember zeneszerető fiatalok is részt vesznek, mert ezzel egy olyan színes emberi közösség jön létre, amelynek az értékei fontosak „mindkét oldalnak”.

Az együttes repertoárján 20. századi és mai magyar kompozíciók szerepelnek, közülük kettő a Nemzeti Ifjúsági Kórus felkérésére írt kórusmű. Csemiczky Miklós és Szabó Barna darabjait most hallhatja először a közönség. A koncerteken Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Orbán György, Tallér Zsófia, Bella Máté és Megyeri Krisztina művei is felcsendülnek. Nemes László Norbert hangsúlyozza „az együttes kiemelt figyelmet szentel a kortárs magyar kórusművészet értékeinek bemutatására, népszerűsítésére”.

A mindössze hatnapos közös felkészülés után a Nemzeti Ifjúsági Kórus öt hangversenyen mutatja be új műsorát a hazai közönségnek. Az első állomás július 23-án Veszprém lesz, majd július 24-én Kaposvár következik. Július 25-én a dunántúli helyszínek sorában Pécs lesz az utolsó.

Budapesten a Zeneakadémián lép fel az együttes július 27-én, majd az idei program a július 28-ai kecskeméti koncerttel zárul, amelyre a Kodály Művészeti Fesztivál keretében kerül sor. A veszprémi, a kaposvári, a pécsi és a budapesti koncertek ingyenesen látogathatók, de a zeneakadémiai koncertre regisztráció szükséges a budapest@filharmonia.hu e-mail címen.