Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2022.07.15
München a legnagyobb német tartomány, Bajorország fővárosa. Egy igazi világváros, ahová évente turisták milliói látogatnak el. Itt egyaránt találkozik a múlt és a jövő, a történelmi barokk templomok és a modern épületek, valamint a sport és a város életében fontos szerepet betöltő ital, a sör. München mottója: „Die Weltstadt mit Herz” (Világváros, amelynek szíve van). A SzeretünkUtazni.hu összegyűjtötte, hogy mit érdemes megnézni egy elképzelt hosszú hétvégén München megannyi izgalmas látnivalói közül.

Festői fekvés, mesés épületek, lenyűgöző múzeumok, uralkodói kincsek… Sok külföldi kedvenc német városa München, ami nem véletlen. A gazdag történelmi alapokra építkező modern város ad otthont az Oktoberfestnek, itt játszik az FC Bayern München, itt székel a BMW, egy igazi kulturális és gazdasági központ. Gyönyörű a nevezetes épületeket felsorakoztató tér, a Marienplatz, az 1972-es Olimpiára elkészült park benne a híres Olimpiatoronnyal, a Királyi palota, a gyönyörű templomok és híres múzeumok.

Sör és perec

Kihagyhatatlan élményei közül nem szabad kifelejteni természetesen a sört sem, melyet ropogós bajor csülökkel, édes mustárral tálalt fehér főtt kolbásszal vagy – tetszés szerint – visszafogottabb nyalánkságokkal kísérhet az ínyenc utazó. Erre talán a legautentikusabb hely a Hofbräuhaus, amely egy 16. századi, háromemeletes sörcsarnok bajor étteremmel, műsorokkal és vidám hangulattal. Ha pedig teszteltük a finomságokat, nincs is jobb az aktív városnézésnél!

A város szíve, a Marienplatz

München főtere a Marienplatz, ahol a 12. századtól kezdve a piacokat és a lovagi tornákat tartották. Télen itt tartják a híres karácsonyi vásárt, de nyáron is kötelező látványosság a turistáknak. A tér északi oldalát elfoglaló díszes, neogótikus városháza, a Neues Rathaus München egyik leghíresebb épülete. Minden látogató igyekszik úgy időzíteni a programját, hogy láthassa a városháza tornyának több mint száz éve változatlan órajátékát. Körben üzletek, utcazenészek, sokszínű forgatag köti le az utazó figyelmét.

Pávaszekéren utazva a múltba

A Marienplatztól néhány perc sétára található München egyik legújabb attrakciója, a TimeRide. A VR-élmény Georg Aloisius Linnebach varázslatos könyvtárából indul, ahol Bajorország eseménydús történelmének legfontosabb állomásait ismerhetjük meg. Ezután – ha sikerül kiszabadulnunk -, szó szerint végigrepülhetünk Bajorország 7000 éves történelmén. Mindezt akár egy pávaszekérben, egy olyan különös repülő járműben, amelyről Ludwig mindig is álmodott. A VR-szemüvegben látott csodás tájak és vidékek élethűen adják vissza a térség történelmét, mindenképp egy remek áttekintést adnak Münchenről, így érdemes az utunk elejére időzíteni a TimeRide meglátogatását. Mindemellett nagy élmény a gyerekeknek és az egész családnak is.

Kihagyhatatlan piac, a Viktualienmarkt

Évszázadokon át a Marienplatz helyén volt München piactere. Idővel a tér kicsinek bizonyult, és 1807-ben I. Miksa király áthelyeztette a piacot a városközpont mögé, a Péter dombocska tövébe. A Viktualienmarkt elnevezést 1840 körül kezdték el használni, amikor a polgárok körében modernnek számított a német nevek latinosítása. A „Viktualien” jelentése: élelmiszer. Ugyanakkor a Viktualienmarkt mára több is, mint csak élelmiszereket áruló piac. Huszonkétezer négyzetméternyi területet, száznegyven standot töltenek meg az árusok. Lehet itt nagyjából bármit kapni, amire egy háztartásban szükség lehet. És számos készételt is találhatunk itt, rögtön a sörfőzdék kínálata mellett.

Városméretű múzeum

Ha már Münchenben járunk, nem érdemes kihagyni a Deutsches Museumot sem, amit a világ legnagyobb technikai és tudományos múzeumaként tartanak számon. A városméretű épületkomplexumban repüléssel, világűrrel, bányászattal, számítógépekkel, robotokkal, és számos más tudományos témával is találkozhatunk. Telis tele interaktív elemekkel és különleges darabokkal, amelyek az egész család számára izgalmas élményt nyújthatnak.

A BMW otthona

Ha már a múzeumoknál tartunk, semmiképp se hagyjuk ki a müncheni BMW Múzeumot, ami az Olimpiapark tőszomszédságában található. A versenyautókon át, a hétköznapi járművekig, minden, ami BMW megtalálható itt. Láthatjuk, hogyan nyeri el egy autó a végleges formáját onnantól kezdve, hogy a tervezőasztalon megálmodják. Számos ikonikus jármű került kiállításra, sőt a jövő fejlesztéseibe is belekukkanthatunk.

FC Bayern Múzeum, nem csak focirajongóknak

Az FC Bayern München Németország legsikeresebb labdarúgócsapata. A klubot Franz John alapította 1900. február 27-én Münchenben, és a mai napig szinte egyet jelent a neve a német focival. A csapatnak saját múzeuma is van az Allianz Arena épületében. Az FC Bayern Múzeumot idén 10 éve nyitották meg, évi 350 000 látogatójával benne van az 5 leglátogatottabb müncheni múzeum között. A közel hétórás exkluzív filmanyag mellett ritka relikviákat, kupákat is találunk a falai között. Természetesen egy hatalmas ajándékbolt is várja a látogatókat. A legnagyobb élményt pedig valószínűleg azok a túrák jelentik, amelyek során az Allianz Arena kulisszái mögé is betekinthetünk. (Bővebben itt írunk róla: https://szeretunkutazni.hu/2022/07/15/latogatas-az-fc-bayern-muzeumban/)

Fotó: Koczka Máté

A filmváros

A belvárostól ugyan egy kicsit kiesik, mégis az elképzelt hosszúhétvégénk kihagyhatalan eleme a Bavaria Filmstadt. A ma is működő stúdiókomplexumban népszerű német tévéfilmek, sorozatok, tévéműsorok, reklámok és mozifilmek készülnek. Egy részét látogatóközpontnak alakították ki, ahol 4D-s mozi, játékok, filmes ajándékbolt, és egy hosszú izgalmas stúdiótúra is várja az érdeklődőket.

A kiscsoportoks körbevezetés során izgalmas dolgokra derül fény a kulisszák mögötti rejtett világról, például az Asterix és Obelix, a Gombos Jim és a Rettegett 13, Dustin Hoffman ‘A parfüm: Egy gyilkos története’ című filmje, vagy Arnold Schwarzenegger ovális irodában történő küzdelme kapcsán. A túrák angol és német nyelven vehetők igénybe.

A csillagászat szerelmeseinek

Ha már Münchenben járunk és egy kicsit is érdekel minket a csillagászat, mindenképpen érdemes ellátogatni az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpontba. Az élvonalbeli intézmény ingyenesen látogatható és olyan magával ragadó élményt nyújt, amely elképeszti a vendégeket. Szórakoztató és érdekes, felejthetetlen tanulási élményt nyújtó kiállítás, ahol a csillagászat és a fizika legelvontabb és legtávolabbi témáit is innovatív módon magyarázzák és jelenítik meg. Számos interaktív, kipróbálható eszközt vonultat fel, valamint rendszeresen tartanak előadást is az égbolt titkairól.

Hogyan juthatunk el Münchenbe?

Budapestről jelenleg csak a Lufthansa indít napi járatokat Münchenbe, fapados légitársaságok nem. Aki túl drágának ítéli a repülőjegyet, leginkább két opció közül választhat: vonatra pattan vagy távolsági buszjáratokat vesz igénybe.

Utóbbiak közül mi a Flixbus rendszeres Budapest-München vonalát ajánljuk, amelyen naponta több alkalommal indulnak a jól ismert zöld buszok. A többnyire pontos és tiszta járatokon ingyenes Wi-Fi, nagy lábtér, számos csatlakozóaljzat, olcsó snackek és italok várják az utasokat és a poggyászának is jut hely bőven. Így a Fluxbusnál minden adott egy kényelmes utazáshoz, ráadásul megfizethető áron.

Fotó: Flixbus