Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2022.07.09
A fa egy élő anyag, amit nagyon szeretünk, vigyázunk rá, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy életünk része legyen. Egy fából készült bútor a lakásunk vagy irodánk tökéletes dísze lehet, amit jó megérinteni, sőt érezni. Ám az sem mindegy, hogy fenyő, cseresznye, tölgy vagy épp juhar a választásunk. Aki a tartósságot és a strapabíróságot és nem utolsó sorban a megfizethetőséget részesíti előnyben annak a fenyőből készült bútor lesz a jó megoldás.

A fenyőfa fő jellemzői, hogy könnyen lehet vele dolgozni, jól festhető. Jól mutat kezeletlenül vagy természetes lakkozással is. A csomók jól látszódnak rajta, amelyek rusztikus megjelenést kölcsönöznek a bútornak, emellett még olcsóbb is, mint a keményfa.

Fotó: komfortteka.hu

Gazdaságosabb és nagyobb az ellenálló képessége

Az európai kontinensen való erőteljes jelenléte miatt a fenyő megfizethetőbb faj a tölgyhöz vagy más ritkább fajtákhoz képest. Több tucat fenyőfaj létezik, de a leggyakrabban használt fenyőfa bútorokhoz a fehér fenyő és a sárga fenyő tartozik. A fehér fenyőfák Észak-Amerika keleti részén meglehetősen nagyra nőnek, kiváló minőségű alapanyagok. A keleti fehér fenyőfák akár 60 méter magasra is megnőhetnek, így hosszú, egyenes deszkákat lehet készíteni belőlük. A fajta másik nagy előnye a súlya.

„Valójában ez az alapanyag puhább és az alacsony sűrűsége miatt könnyebb is, így ezek a fenyőből készült bútorok könnyebben mozgathatóak, ami nem elhanyagolható tény manapság. Ennek ellenére nagyon strapabíró, jól bírja a költözést, felújítási munkálatok miatti mozgatást” – mondta Szabó Attila fenyőbútor-szakértő, a Komforttéka tulajdonosa.

Stabil és maradandó fajta

A fenyőről az is elmondható, hogy stabil faj, és széles körben elismert a tartóssága. Minden tömör fa a nedvesség hatására elmozdul. Vagy kitágul, ha nedves, vagy összehúzódik, ha száraz. A fenyő minimálisan zsugorodik és duzzad, így az évek során jól megtartja alakját.

„Ki ne hallott volna még a dédnagymama gardróbjáról, amely nemzedékről nemzedékre öröklődik? Mindez nem véletlen. A fenyő jól ellenáll a hőmérséklet-ingadozásoknak, és megfelelően karbantartva akár több évtizedig is kitart. Sőt, nagyon egyszerű a gondozása: elég neki a rendszeres, enyhén nedves ruhával történő portörlés” – árulta el a fenyőbútor-szakértő.

Mindenki ízlésére jól alakítható

A fenyő jelentős előnye az esztétikai vonzereje. Világos színe lehetővé teszi, hogy minden dekorációs stílushoz illeszkedjen, legyen az vintage, kortárs vagy épp barokk.

„A fa erezetei egyenesek, diszkrét és harmonikus csomókkal fonódnak össze, így minden bútor egyedivé válik. Jól megmunkálható anyag, könnyű vele dolgozni, kreatív, szép termékeket lehet létrehozni.” – mondta Szabó Attila.

Minden pozitív tulajdonságával együtt fontos megjegyezni, hogy a fenyő több karbantartást és nagyobb figyelmet igényelhet, mint más fafajták, mivel könnyebben karcolódhat vagy sérülhet. Ugyanakkor a fenyőt választani környezetbarát megoldás, mivel ezek a fák gyorsan nőnek, a kivágott fák helyébe új facsemeték kerülnek, ezért ma már a legtöbb fagazdálkodó és termelő a felelős erdőgazdálkodást folytatja és rendelkezik az FSC (Forest Stewardship Council vagyis a Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) minősítéssel. A minősítés során figyelembe vett szempontok közé tartozik például, hogy a fakitermelés és az erdő(újra)telepítés folyamán érvényesüljön a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly fenntartása.