Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.06.27
A gazdag turisztikai kínálattal csábító lengyel régiók számos okot adnak a lengyelországi utazásra – röviden ezt a következtetést vonhattuk le a Poland Roadshow 2022 nagy érdeklődés mellett megtartott budapesti állomásán a Városliget Caféban.

A rendezvényen hat ismert és kevéssé ismert lengyel régió mutatta be turisztikai kínálatát. A délelőtt megtartott előadások során újságírók ismerhették meg Kis- és Nagy-Lengyelország, a Szentkereszt vajdaság, Szilézia, Alsó-Szilézia és Pomeránia vonzerőit, a délután folyamán pedig utazási irodák és corporate partnerek merülhettek el a vajdaságok kínálatában. Az informatív prezentációkat mindkét esetben workshop követte, amely lehetőséget adott a személyes kapcsolatfelvételre a turisztikai szervezetek képviselőivel.

Révész Róbert, a budapesti eseményt megszervező PR in Hungary ügyvezetője köszöntőjében elmondta: a magyar főváros a Poland Roadshow 2022 negyedik, egyben utolsó állomása, a turisztikai képviseletek ezt megelőzően Bécsben, Pozsonyban és Prágában mutatták be attrakcióikat.

A Polish Tourism Organisation képviseletében Marcin Plachno köszöntötte az üzleti kapcsolatok felvételére bátorítva a meghívottakat, majd sorban bemutatkoztak a régiók.

Szilézia

A fejlett úthálózattal és a nagyvárosokkal jó összeköttetéssel rendelkező régió változatos természeti és kulturális értékei ötmillió látogatót vonzanak évente – derült ki Kamil Witor prezentációjából. A sokszínű régió fővárosa, Katowice a citybreak utazások célpontja.

Az aktív kikapcsolódás szerelmesei több helyszín közül választhatnak, a Jura és a – régió zöld tüdejének nevezett – Felső-Oder vidéke a kerékpározás, a hegymászás és a kenuzás paradicsoma, éppúgy, mint a régió déli részén található Beszkidek, amely télen-nyáron sok aktív kikapcsolódási lehetőséget, többek között számos új hegyi kerékpáros útvonalat kínál. A vajdaság területét több tematikus útvonal hálózza be, ilyen a sziléziai bányászathoz, textiliparhoz és az energetikához kapcsolódó, 40 helyszínt magába foglaló Ipari műemlékek útvonala, az Ezüst bánya és a Fekete pisztráng tárna, a 160 kilométer hosszú Sasfészek ösvény és a Sziléziai ízek kulináris útvonal.

Alsó-Szilézia

Arleta Bzdun a Wroclawot is magában foglaló Alsó-Szilézia attrakcióit ismertette. A Budapesttől autóval 5-6 óra alatt elérhető régió a várak és kastélyok földje, legtöbbjük szállodaként üzemel, étteremmel rendelkezik vagy egyéb turisztikai céllal látogatható. Az erődöknek, alagutaknak és katonai létesítményeknek köszönhetően rejtélyes föld alatti útvonalakat is felfedezhetünk itt, de rengeteg a lehetőség az aktív kikapcsolódásra, számos, UNESCO világörökségi védelem alatt álló helyszín csalogat.

A régió kulináris útvonalán 63 partner regionális termékekből készült ételét lehet megkóstolni. Első számú attrakció a Castle Ksiaz reneszánsz kastélya.

Nagy-Lengyelország

Az enyhe éghajlattal és meleg nyárral bíró Nagy-Lengyelországban májustól szeptemberig tart a turisztikai főszezon – tudhattuk meg a Wielkopolska Tourism Organisationt képviselő Jacek Cieślewicztől.

A régió fővárosa, a Budapesttől 900 kilométerre található Poznan légi úton közvetlenül elérhető. A város központja a varázslatos régi piactér, középen a reneszánsz városházával. Kihagyhatatlan látnivaló az 1000 éves múltra visszatekintő katedrális, a történelmi értékeket bemutató Porta Posnania Történelmi Bemutató Központ, vásárlásra a régi sörfőzdéből kialakított bevásárlóközpont csábít. A város jellegzetes étele, a Szent Márton-croissant készítésének titkait interaktív múzeumban (Rogalowe) ismerhetjük meg.

A vajdaságba egyéb területeire kastélyok és várak, gőzmozdonyok és retró vonatok, festői városok (többek között Gniezno, Kalisz, Lesno) és színes események csábítanak, a kajakos tanösvények, a kerékpárutak, a lovas- és vízisportok mellett.

Pomeránia

A következő előadás Lengyelország több mint 300 kilométer hosszú tengerpartjára kalauzolta a résztvevőket, Pomeránia látnivalóiról Magdalena Węgrowicz beszélt a résztvevőknek. Megtudhattuk többek között, hogy a Tricity, vagyis Gdansk, Gdynia és Sopot egyetlen városi szervezetet alkot.

Gdansk egyedi történelmi miliővel, fine dining élményt nyújtó éttermekkel, tengerparti kávézókkal, jó vásárlási lehetőségekkel csalogat. A történelmi belvárosban az elmúlt években rengeteg új hotel nyitotta meg kapuit. Érdemes ellátogatni a szolidaritási mozgalom történetéről mesélő European Solidarity Centre-be és a Borostyánkő Múzeumba is.

Gdynia városa fiatal és modern, tele innovációval, élő tengerészeti hagyományokkal, pompás vásárlási lehetőségekkel, gazdag gasztronómiai kínálattal. A Balti-tenger gyöngyszemeként is emlegetett Sopot Lengyelország legzöldebb városa, csúcsminőségű gyógyfürdővel rendelkezik, emellett tradicionális lovasközpont. Kihagyhatatlan látnivalót jelentenek a mozgó homokdűnék, a saját nyelvvel rendelkező Kaszuby etnikai régió, valamint a Malborki vár.

Kis-Lengyelország

A Krakkót és Zakopanét is magában foglaló, a magyar utasok körében közkedvelt Kis-Lengyelország régióról Miroslaw Bartyzel tartott prezentációt. A régió egyik előnye a könnyű megközelíthetőség: Krakkó Budapestről a hét 4 napján közvetlen légi járattal elérhető, innen 2-3 órányi autóútra a vajdaság összes látnivalója megközelíthető, Lengyelország többi részével is nagyon jó az összeköttetés.

A vajdaság több UNESCO világörökségi helyszínnel büszkélkedik, ilyen többek között Krakkó történelmi központja, a Wieliczkai sóbányák, az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum, a helyi fából készült fatemplomok. A régió nemcsak kulturális örökségben, hanem természeti értékekben is gazdag: 8 hegyvonulat, 6 nemzeti park, 40 hegyi tó és barlang, 7 víztározó, 6 gyógyfürdő tesz lehetővé különleges szabadtéri tevékenységeket, emellett a gasztronómiai örömöknek is hódolhatunk.

Szentkereszt vajdaság

A kevéssé ismert Szentkereszt-hegy régiót Ania Falikowska mutatta be a résztvevőknek. Az ország második legkisebb régiója mérete ellenére számos attrakcióval büszkélkedik. Felfedezését célszerű a régió fővárosából, a kedvelt citybreak célpontként ismert Kielce-ből kezdeni, emellett érdemes felkeresni a „Kicsit lassulj” mottójú Sandiomerz bájos városát is. Krzemionki régészeti rezervátummal csalogat, geológiai és kulturális örökségi helyszín. A Swietokrzyskie-hegység az aktív kikapcsolódás paradicsoma, a Nida-folyó vidéke vízi turizmusáról ismert. A kerékpáros turizmusnak is jók a lehetőségei. (Forrás: Turizmus.com) Fotók: Grósz Balázs