Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.06.17
Átadták a Somoshegyi kilátót Balatonberényben. A 76-os főút mentén álló négyemeletes, 16 méter magas fa építményről a Balaton látképe tárul a látogatók elé a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig.

Az átadáskor elhangzott: ha a klímaváltozás miatt leromlik az erdők minősége, vagy eltűnnek egyes területeken, akkor veszélybe kerülnek a legalapvetőbb életfeltételek. Minden korábbinál nagyobb szükség van az erdei faanyag hasznosítására. Az ugyanis megújítható módon állítható elő, és az energiahordozók szűkülő piacán mint alternatív alapanyag, külső hatástól függetlenül, kiszámíthatóan áll rendelkezésre.

A Kárpát-medencében az erdőterület minden egyes négyzetcentiméterét aktív szakmai munkával lehet csak megőrizni, ezért az Agrárminisztérium a jövőben is kiemelt figyelmet fordít az erdők, különösen az egymillió hektárnyi állami erdő kezelésére, ahol az erdőgazdálkodási modell egyszerre szolgálja a természetvédelmi, a gazdasági és a társadalmi, rekreációs szempontokat.

Az erdőgazdaságok az ökoturizmus fejlesztésének motorjai voltak az elmúlt évtizedben, területükön 27 milliárd forintnyi beruházás valósult meg a természetjárók szolgálatában, és a fejlesztések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az évi 45-50 millió látogatót fogadó erdők az egyik legfontosabb belföldi turisztikai célponttá váltak.

A turisztikai infrastruktúra fejlesztése során a faállomány megőrzését, az élő erdő fejlesztését, amely minden ökoturisztikai projektnek részét kell alkotnia.

A Somoshegyi kilátó Magyarország egyik legszebb kilátópontja, amely a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a SEFAG alkotta konzorcium beruházásában a Somogy bejárható varázsa elnevezésű projektben, 65,5 millió forintból épült fel.

Az összefüggő turisztikai élményeket nyújtó, Somogy idegenforgalmi vonzerejének növelését célzó, 213 millió forintos beruházás-együttes további eleme Kaposváron a Deseda tónál az arborétumba vezető faszerkezetű híd felújítása, Kerekiben pihenőterasz és látogatójárda építése.

Ugyancsak a projektnek köszönhetően érik el, hogy a dél-balatoni térség egyetlen megmaradt kővára, az országos műemlékvédelem alatt álló, 700 éves Fehérkő vára biztonságosan megközelíthető legyen.