Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.06.03
Manapság sikk Parndorfba járni, és ott az eredetinél olcsóbb márkás cuccokat vásárolni. Eddig autóval utaztunk oda, de ma már a busz is egyenesen odavisz. A FlixBus a Népligetből indul és a parndorfi Designer Outletbe érkezik két és fél óra múlva.

Egy puszta közepén alakult meg a ma már híres vásárlóközpont, Parndorf, üzleteinek termékeiből évente hatmillió vásárló válogat, köztük 15 százalékuk magyar, 30 százalékuk pedig a környező országokból jön. A vásárlók mintegy 50 százaléka pedig a hazai városokból érkezik.

Markus Wögerbauer (manager helyettes) és Planéta-Jakus Katalin (marketing munkatárs) a Sacher Caféban egy sajtóbeszélgetésen számoltak be arról, hogy 1998-ban 28 üzlettel alakultak meg, de még nem tudták hogy fog sikerülni az elképzelés. Most, huszonöt év elteltével megállapíthatják, sikerült, van létfontossága a Designer Outletnek. Jelenleg 160 üzlettel működnek, kétezer dolgozójuk van.

Markus Wögerbauer

A bevásárlóközpont az osztrák építészeti hagyományok szellemében épült, tele kellemes kávézókkal, éttermekkel, játszóterekkel, és ingyenes parkolókkal. A designer-shopokban minden ízlésnek van megfelelő: a legendás márkák, mint a Prada, Armani, Bally és Gucci vagy a sportmárkák, mint a Nike, vagy az Adidas és persze a közkedvelt divatmárkák, mint a Guess, Diesel és a Desigual.

Több mint 160 bolttal, kávézókkal és éttermekkel, egész évben kedvenc márkák 30-70 % kedvezménnyel, valamint további akciók várják a vásárlókat a nyári és téli kiárusítások alkalmával. Számtalan szórakozási lehetőségeket is kínálnak; a gyermek számára kialakított játszótértől az éttermeken és kávézókon át különböző rendezvényekig.

Mint Markus Wögerbauer mondja, a szomszédos országok turizmusára építettek, és arra, hogy minőségi termékeket olcsóbban adjanak. Szabályaik szerint itt a rendes üzleti áraknál 30 százalékkal olcsóbban kell árulni a portékájukat, a 2019 előtti állapothoz képest a nemzetközi turisták száma 35 százalékkal kevesebb, de az előrejelzések nagyon biztatnak.

A pandémia alatt vagy négyszer kellett a zárások után nyitniuk a rendelkezések szerint, de nem vesztettek el munkaerőt. A nagy márkák rengeteget fordítottak a felújításra, egyre több üzlet bővített. Most nyílt a Karl Lagerfeld újabb üzlete, ami szintén prémium kategóriás termékeket kínál.

Karl Lagerfeld újabb üzletének kínálata

FlixBussal a parndorfi Designer Outletbe

A siker köszönhető többek között annak is, hogy távolsági busz indul Budapestről és vissza a FlixBus a parndorfi Designer Outletbe. A napi menetrend 4-9 órás vásárlóidőt tesz lehetővé. WiFi, mosdó, konnektor és ülőhelyfoglalás a buszokon, egy útipoggyász ingyenesen szállítható. Budapestről a hét minden napján indulnak zöld buszok, az utasok közvetlenül a helyi Designer Outletbe érkeznek.

A FlixBus biztosítja az egyetlen olyan menetrend szerinti közösségi közlekedési lehetőséget, amellyel a Budapestről indulók átszállás nélkül érhetik el a bevásárló falut. A fővárosból minden nap 07:15-kor indul távolsági busz, amely 09:40-re ér Parndorfba.

Visszafelé naponta 14:00-kor van összeköttetés, ami 14:55-re ér Győrbe, majd 16:30-ra érkezik vissza a népligeti buszpályaudvarra. A menetrend közel 4 órányi vásárlást tesz lehetővé azoknak, akik a FlixBus járatait választják.

Nyáron kedd és szerda kivételével 19:05-kor is indul vissza busz Budapestre, így akár egy teljes napot is Parndorfban tudnak tölteni az érdeklődők.

Egy másik, vonzó program is elérhető, a vásárlás Parndorfból naponta többször indul egy úgynevezett „shutterbus” azaz egy transzfer busszal Podersdorf am See-be. Itt van a leghosszabb Fertő-parti strand, amely mellett találjuk a Mini-Max szabadidőparkot. De nem csak strandolni lehet, Pátfalu, a ma alapvetően a turizmusból élő hely jó bortermelő vidék is, a nyaralók és a vízisportot kedvelők járnak ide, kiemelt, fő látványossága a Szélmalom.

A híres sacher torta

Van kempingje, számos sportra és sátorozásra alkalmas hely. A stég végében áll a piros-fehér festésű világítótorony, amely mintegy Pátfalu jelképe, A torony különlegessége, hogy a csupán 12 méteres magassága ellenére a Fertő medencéjéből minden pontról jól látható a jelzése. A városba komppal is érkezhetünk a tó nyugati partján található Mörbischből (Fertőmeggyes). Pátfalun a térség egyik legnépszerűbb kerékpárútja, a B10 is keresztülhalad.

Transzerfer busszal érkezhetünk vissza Parndorfba, ahol felülhetünk a menetrendszerinti Flixbuszra, amellyel a Népligeti állomásra utazhatunk.

Végig jártunk, amit lehetett, és megállapítottuk, hogy inkább az esti busszal kellene hazautazni, mert még a felét se láttuk a kínálatnak, de a szemünk és a lábunk már elfáradt. Nem beszélve a pénzünkről. Bucsúzóul a szép virágok közti Sacher Cafébe ültünk be egy kávéra és egy zacher tortára.

A magyarul beszélő pincér megható barátsága és kedvessége, valamint a csomagjaink, és élményeink sokasága kísért haza. Köszönjük Parndorf, köszönjük Markus, Kata és Boglárka.