Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.05.25
Már megtekinthető a ZORIČÁK - BUDAPEST 2022 című kiállítás a budapesti Szlovák Intézetben, amelyet 24-én délután Ildikó Siposová igazgatónő nyitott meg.

Ján Zoričák üvegművészeti alkotómunkája révén gyorsan eljutott a nagyvilágba, hogy onnan nyisson újabb és újabb ablakokat a végtelen világűrre. Miként a kozmosz léte az ősrobbanással kezdődött, úgy az ő üvegplasztikáin is a tűz futott végig, hogy bensőjükben egy másik, a tér mesteri átváltozásait és az illúziókkal folytatott mágikus játékot magába foglaló, ugyanolyan titokzatos és végtelen világot hozzanak létre – hangzott el a művészt bemutató beszédben.

A világosan körülhatárolt geometriai alakzatok érdeklik, az üres, tiszta tér, miközben a semmi után nyomoz, egy szerzetes alázatával, aki szándékosan kiüresíti a tudatát.

Már Ždiarban, kisfiúként vágyakozva nézegette a csillagokat. Fokozatosan olyan ciklusokat alkotott meg, mint a Követek a világűrből, Égi kertek, Konstellációk, Ősrobbanás, Égi csokrok, Terek, Kozmikus jelek, Horizontok, Égi virág, Csillagok, Az Arktisz és az Antarktisz sarkvidéki virága.

Egyedülálló sorozatot képeznek azok a művek, melyeket a Svájcban működő Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) által a kozmosz keletkezéstörténetének kutatásához felhasznált üvegekből alkotott meg: bennük kódként jelen van a világűr őslényegének felfedezésére irányuló folyamat, s ugyanúgy az alapvető fizikai felfedezések folyamata.

Plasztikáiban csak helyenként bukkannak fel apró struktúrák, melyek arra figyelmeztetnek, milyen nehéz megszabadulni mindattól, ami anyagi. Érdekes, hogy ezekben a plasztikákban is mélyre merülhetünk, s mindig valami újat kereshetünk bennük, mintha egy varázsló lehelt volna életet beléjük.

A tárlat fővédnöke: Őexc. Pavol Hamžík, a Szlovák Köztársaság magyarországi nagykövete volt, a kiállítás kurátorai: PhDr. Ivan Jančár és Mgr. Karmen Kováčová, a kiállítást installálta: Ing. Arch. Marek Hosa

A kiállítás augusztus végéig látható.

Fotók: Urbán Györgyi