Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.05.24
Pozsonynál kezdődik és Komáromnál végződik a Csallóköz, az itteni vidékhez hozzá tartozik a víz, a természet szépsége vonzza a turistákat.

.- A Pozsonytól Komáromig terjedő 84 km hosszúságú 30 kilométer széles régiót végig folyók határolják, a 30 méteres szintkülönbségnek köszönhető, hogy aránylag sík a terület. Alattunk található Közép-Európa legnagyobb ivóvíz készlete. Termálvízben is gazdag ez a vidék. A Csallóköznek 5 fürdője van, amiből kettő az ország tíz leglátogatottabb turisztikai intézményei közé tartozik – mondta Somogyi Gábor, a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke.

A beszélgetésre akkor került sor, amikor egy kisebb újságíró csoport a Csallóközbe látogatott, hogy felfedezze és kínálni tudja a régió turisztikai érdekességeit. A nemzetközi találkozóra cseh, lengyel és magyar tollforgatókat hívott meg Soňa Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Képviselet vezetője, valamint Somogyi Gábor, a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke. 

Somogyi Gábor szerint a viszonylag elhagyatottnak számító Öreg-Duna ágak, ha nem is egészen az érintetlen természetnek számítanak, de nagyon kellemes kikapcsolódást nyújthatnak, hiszen ki vannak szakítva a mindennapi körforgásból. Az érdekességek és látnivalók közé sorolja, hogy az ágvizeken május elsejétől Mindenszentek napjáig lehet túrázni, valamint vízi-bicikli túrát – vagyis kerékpározással egybekötött evezést is választhatnak az érdeklődők. A túraútvonalak a bősi vízlépcsőt is érintik, amelyet naponta több száz látogató is megtekint.

Fejlett a kerékpár turizmus is, már jó bringaút vezet ide Esztergomból és Komáromból is.

Sok foci-rajongó pedig a Mol Arénát ismeri, amely egy többfunkciós labdarúgó stadion Dunaszerdahelyen – sorolja a látnivalókat. Itt van Szlovákia első magánállatkertje, a dióspatonyi Malkia Park is – teszi hozzá.

Mindezeket a néhány napos látogatáson mi is megnézhettük, miközben a szálloda sportlétesítményeit, kényelmes szobáit és feledhetetlen szakácsának remekeit is megkóstolhattuk.

Horváth Katalinnal, a dunaszerdahelyi Thermalpark marketing menedzserével, valamint Kiss Bartalos Évával, a szövetség ügyvezető igazgatójával órákat tudunk beszélgetni a két ország turisztikai érdekességeiről és a szakmai munkáról.

Éva meséli, hogy a híres dióspatonyi Malkia Parkot május ötödikétől hivatalosan is állatkertté nyilvánították. Nem csodálom, amikor megláttuk az ott élő állatokat, a szavunk is elállt.

A Csallóközben, az elsősorban a nagymacskák megmentésére létrehozott menedék Szlovákia első magán állatkertje. Mint Klaudia Kollártól, a park egyik alapítójától megtudtuk, a 2016-ban megnyitott menhely azokat az állatokat fogadja be, amelyek az eredeti tulajdonosaik számára valamilyen oknál fogva szükségtelenné válnak, vagy már nem tudnak róluk gondoskodni. “Ne hagyjuk, hogy méltatlan körülmények között szenvedjenek, biztosítsunk nekik békés és elégedett életet “ ez a mottója a 7 hektáron elterülő parknak, amely jelenleg 230 állatnak ad menedéket. Több mint 60 faj talál itt otthonra.

Az állatok cirkuszokból, magánszemélyektől vagy állatkertekből származnak.

Matej Piffl főgondozó előttünk etet és elmeséli, hogy az első oroszlánról, Malkiáról nevezték el a létesítményt. (https://www.malkiapark.sk/hu/)

Nem mentünk messzire, a SlovakiaRing motoros versenypályán gyakorló motorosok hangja áthallatszik az állatokhoz is, bár viselkedésükön nem látszik, hogy zavarná őket a sivító hang.

Európai viszonylatban is ismert sportlétesítmény a Slovakia Ring, azaz a nemzetközi autó-és motor versenypálya, ahol az előre meghirdetett napokon az amatőrök is kipróbálhatják a korlátlan sebességgel száguldást. A pályán Pecze Péter – marketingigazgató mutatja be a létesítményt, miközben több magyar versenycsapat méri össze a tudását, a vetélkedést mi is ellenőrizhettünk az irányítóközpontból. (https://slovakiaring.sk/en/)

Emlékezetes ebédet költöttünk el a doborgazi (Doborhošt) Bodza étteremben, ahol hideg csapolt kofola és kacsacomb is volt loksával, vagyis krumplis palacsintával. Aki a halászlét szerette, az is örömét lelte az ebédben.

Várt minket Vajkán egy csónaktúra, lesétáltuk és eveztük az ebédet, miközben soha nemlátott, gyönyörű tájakon vitt az utunk. Festői vízi világ tárult elénk. A hód itt védett állatnak számít, de vízi madarakat is szép számban megfigyelhettünk, találkoztunk szürke gémekkel, kárókatonával, vöcsökkel.

Lapátolás közben eszünkbe idéztük Jankó Zoltánnak, a vízitúrákat szervező Vodnétúry tulajdonosa jó tanácsait és tájékoztatását. Elmondása szerint a félnapos túrák a legkedveltebbek. Ezen kívül egész napos, vagy kétnapos túrákat kínálnak a Kis-Csallóközben – így nevezi a mikro-régiót a túravezető.( https://www.vodnetury.sk/hu/)

Annyi volt a látnivaló, hogy sorolni is nehéz.

Voltunk a csallóközi Vidám Paradicsomban, ahol Bindics Zsolt, a Greencoop termelői társulás elnöke kínált meg a finom édes vegyszermentes koktélparadicsomokkal, és védőöltözetben meg is nézhettük hogyan nőnek a paradicsomok. (https://vidamparadicsom.hu/)

Aznap még egy rövid kerékpártúra is várt, Kisudvarnokról Dunatőkésre mentünk. Ez a bájos falu 2013-ban az Év faluja lett Szlovákiában, 2014-ben pedig az Európai falumegújítási díjért folyó versenyben több mint 1000 község közül a 7. helyen végzett.

Dunatőkésen Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója beszélt a hajdanán Cséfalvay János által épített malomról, amit meg is néztünk (https://kdeco.sk/atrakcie/vodny-mlyn-dunajsky-klatov-2/).

Nem hagyhattuk ki a Csallóközi Múzeumot sem (https://zmds.eu/?lang=hu), ahol Dunaszerdahely környékének történelmével és kultúrájával ismerkedtünk.

Ugyancsak Dunaszerdahelyen láthattuk a magyar focirajongók felejthetetlen találkozóinak nyomait is a MOL Arénát, vagyis a híres DAC pályát. A csallóközi futballklub színei, a Duna vízkék és a búzatáblák aranysárga színei, elválaszthatatlan elemei a csallóközi régiónak. Megnéztük az öltözőket, a pályát, valamint a MOL Arénaban található DAC Store-t, a klub hivatalos szurkolói boltját, ahol a klub több mint 115 éves történetének ereklyéit őrzik. (https://www.kukkoniaregion.sk/hu/dac-1904)

Mit láttunk még? A nagymegyeri Thermal Corvinust, Szlovákia egyik leglátogatottabb fürdőjét, amelyet főleg csehek látogatnak ( https://kdeco.sk/atrakciok/thermal-corvinus-velky-meder/?lang=hu). Voltunk Bősnél, ahol éppen egy hajó zsilipelését nézhettük meg. Hazafelé Komáromban is elidőztünk, de ezt már egy másik, külön cikkben írjuk meg.

Somogyi Gábor vendéglátónk, a Szlovákiai Élményfürdők, Strandfürdők és Uszodák Szövetségének elnöke, a Thermalparkon vezetett keresztül bemutatva a létesítményt.( https://thermalpark.sk/hu/home-magyar/).

A dunaszerdahelyi Thermalpark termálvize, amely 1600 méter mélyről tör fel és hőmérséklete a felszínen eléri az 57 ° C fokot is, ásványianyag-összetételének köszönhetően jótékony hatással van a mozgásszervi rendszerre, az ízületekre, továbbá baleseti eredetű mozgásszervi bántalmak utókezelésére is alkalmas. A több mint 18 hektáron elterülő üdülőközpontban 10 úszásra és pihenésre alkalmas kül- illetve beltéri medence várja a kikapcsolódásra vágyókat. A 39°C hőfokú termálvíz nemcsak kellemes kikapcsolódásra alkalmas, hanem a mozgásszervi megbetegedésekre is jótékony hatással van.

A legkisebbek számára gyermekcsúszdával ellátott gyermekmedence, a nagyobbaknak a 7 csúszdából álló csúszdatorony szolgál szórakozással a meleg napokon. Szaunavilágunkban négy típusú szauna található: finn, infra, bio és pára, melyek mellett sókabin, jacuzzi, élményzuhanyok és egy hidegvizes merülőmedence áll a pihenni vágyók rendelkezésére.

Megtudtuk azt is, hogy megújult a tó, partján sok kulturális programot szerveznek, a tervek szerint új szárnnyal bővül a szálloda, foglalkoznak azzal is, hogy minden minőségi legyen, például nem kevés pénzért rendeltek rózsafákat, és a nyugágyuk messze földön a legkényelmesebb és a legszebb.

Ha valaki itt száll meg, a legjobb szakács készíti a vacsorát, nagyok a szobák, és kényelmesek az ágyak. Innen indulhatnak a turisták a környék látnivalóit megnézni, és ide térhetnek vissza este pihenni és készülni a következő nap eseményeire.

A tanulmányútat köszönjük a szervezőknek.