Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.05.14
Az utóbbi 10 év meghatározó volt Pozsony életében. A régi kikötőből egy lakó-és bevásárló-negyed, a kihasználatlanná vált ipari övezetből pedig többfunkciós, sokemeletes lakó-és irodaházak parkja lett. Egyre bővül a modern Pozsony, lassan az első felhőkarcolója is készen lesz. A történelmi központ mellett érdemes felfedezni az új városnegyedet is.

Az épülő felhőkarcoló körül gombamód nőnek ki a földből a többfunkciós, sokemeletes épületek, lakó-és irodaházak. bevásárló központok. A régi, kihasználatlan ipari övezetet alig több mint 10 évvel ezelőtt kezdték a szlovák fővárosban újraéleszteni. Finomító, kábel, vagy textilgyár, de sok más ipari létesítmény veszítette el eredeti funkcióját. Egy új központ kezdett kiépülni, amelyet mindenki Eurovea néven ismer, amely egyben a bevásárló centrum neve is.

 A SKY PARK épületegyüttesből jelenleg 3 torony épült fel, de 2026-ra a többi is elkészül. A városrészt bemutató szakember szerint a Zaha Hadid Architects, a világhírű Zaha Hadid vezette nemzetközi tervezői iroda nyerte meg a versenykiírást. Maga Zaha Hadid is több sokemeletes épületet tervezett.

A pozsonyiak szívesen járnak ki a zöldbe, vagyis a vízparton létrehozott játszóterekhez, pihenő parkokhoz. Több szabadtéri tornaszert is használnak. Itt nemcsak a helyiek, de a látogatók is élvezhetik a modern építészet gyöngyszemeit. 

Pozsonynak a klasszikus történelmi magja mellett van egy új központja, amely nemcsak vízszintesen, hanem felfelé is egyre bővül a sokemeletes épületekkel. A tervek szerint 2040-re fejeződik be az építkezés, amikor akár több mint 20 toronyház is lesz, amelyek közül több akár 100 méternél is magasabb lesz.