Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.05.12
A hazai mozikba 2022. 05. 12-én került a Pannonia Entertainment forgalmazásában A művészet templomai sorozat legújabb tagja, Tutanhamon: A legújabb kiállítás.
Gyerekként ki ne akart volna mindent tudni Tutról?! Ez a mindenkori leghatalmasabb megakiállítás Tutanhamon Egyiptom hatalmát mutatja. Történetünk egy fiatal fáraóról szól, aki nem hagyhatott jelentős nyomot maga után. Neve mégsem merült feledésbe az évezredek alatt: ő Tutanhamon. Ikonikus alakká vált, a róla készült dokufilm pedig varázslatos! A narrátorválasztás borzolhatja a kedélyeket, de a forgalmazó szerint frappáns: Iggy Pop!
A dokumentumfilmmel a száz évvel ezelőtt feltárt, pazar sírkamráról emlékeznek meg. A Tutanhamon: A legújabb kiállítás a világtörténelemben először teszi lehetővé, hogy nézők milliói közelről is szemügyre vehessék a fáraót, és átélhessék azokat a kivételes pillanatokat, amelyek során a fáraó személyes használati tárgyai és az őt a túlvilágra kísérő luxuscikkek közül mintegy 150 elkerül korábbi kiállítási helyéről, a Királyok Völgyéből, hogy a valaha volt legnagyszabásúbb kiállításon kapjon helyet, melyet ennek az „Aranyifjúnak” szenteltek.
„Kérem Önöket, most tekintsék meg ezeket a felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékeket, még mielőtt örökre hazakerülnek, Egyiptomba!” – tanácsolja Mostafa Waziry, az Egyiptomi Ókori Régészeti Leletek minisztere. Sandro Vannini, a Tutanhamonra szakosodott tárgyfotós tűéles, nagy felbontású, művészi képsorain szinte megelevenednek Tutanhamon kincsei. A termékeny Vannini végigfotózta az „Aranyifjú” teljes, több mint 5 400 leletből álló sírkamráját. (Pannonia Entertainment Ltd.)