Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.05.09
Szlovákiában Szentgyörgy (Svätý Jur) település alig néhány kilométerre fekszik Pozsonytól, mégis kevesen ismerik a Kis-Kárpátokban található bortermelő települést. Pedig a reneszánsz városközpont, ódon pincék, valamint a Habsburgok arcképcsarnoka mind hívogatja a turistákat. Bor, művészet és gasztronómia ötvöződik a felújított és tavaly novemberben megnyitott egykori Pálffy-birtokon, ahol felújították és megnyitották a látogatók előtt a Pálffy-kastélyt is.

Az ugyancsak Szent Györgyről elnevezett templomán kívül, az egész város alatt húzódó ódon borospincéi, és számos műemlék-épülete miatt is érdemes felfedezni. A Pálffy család hagyományát – a bortermelést is tovább éltetik, így a többszáz éves pincéit is láthatóvá tették a látogatók számára. Borkóstolóval egybekötött bortúrát kínál a megújult épület. Nemcsak a bor előállítására és tárolására szolgál az épület, hanem konferenciákat, rendezvényeket is szerveznek nagyobb termeiben.

A Királyért, a Hazáért – a nagyterem a Pálffyak mottójáról van elnevezve. Itt a 17. és 19. században élt Habsburgokat ábrázolják a portrék. Az emeleti részek szalonjaiban két étterem is található. A jelenleg magánkézben levő kastélyban kialakitottak pár apartmant is, Jelenleg az Academia Istropolitana Nova oktatási intézmény székhelye. 

A kastély alatt húzódó ódon pincefalak között a feljegyzések szerint 1550-től megszakítás nélkül készítenek bort. Pálffy Kata és férje, Illésházy István nádor a saját családi birtokukon fejlesztették a borászatot – aranykorát az 1600-as évek elejétől élte, majd századokon át a Pálffyak tovább fejlesztették. A legújabb tulajdonosa 2016-ban ültette az első szőlőtöveket. Szentgyörgy dűlőin rajnai rizling, délebbre, Farnadon pedig a vörös-fajták, mint például a cabernet savignon vagy a kék frankos teremnek a saját ültetvényeken.

Martina Klučiková, idegenvezető szerint a Pozsonytól 16 km-re lévő Szentgyörgyre nem csak emiatt az egy épület miatt érdemes ellátogatni. A legérdekesebb és legfontosabb a föld alatti pincerendszer. De sok-sok kiváló személyiség született, élt alkotott, vagy valamilyen formában kötődött Szentgyörgyhöz.

Szentgyörgyön számos nemzeti műemlék található. Az egyik legjelentősebb Szent György temploma. Ezt is, ahogyan az egész reneszánsz városrészt idegenvezetővel érdemes bejárni.

Szentgyörgy városa a történelmi műemlékek gazdag gyűjteményével rendelkezik. A legrégibbek egyike a gótikus Szent György templom. A gótikus építményt torony nélkül, a 13. század utolsó negyedében emelték.

Az Evangélikus templomot a Segner család polgárházának átépítésével hozták létre 1783-ban. Az emlékoszlop a Szentháromság szoborcsoporttal együtt 1831-ből származik, amelyet a kolerajárvány áldozatainak emlékére emeltek.

Az emlékoszlop eredetijét a városi múzeumban őrzik. További jelentős műemléknek számít a Legszentebb Háromság temploma, a Piarista kolostor, a Pálffy-kastély s még sok egyéb. A város német többségét egészen 1945-ig megtartotta. A település külön érdekessége, hogy az első lóvontatású vasút 1840-ben Szentgyörgy és Pozsony között közlekedett.

Fotók: Bódi Ágnes