Avatar photo
Szerző:
Dunay Csilla
Megjelenés:
2022.05.06
A töltöttkáposztától a mecesztortáig. Múlt és jelen gasztrotörténete fonódik össze a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum legutóbbi tárlatain. Külön-külön rendezték és nyitották meg őket, mégis egy egységet képeznek. Nevezetesen a magyar zsidó gasztronómia történetét láthatja a kiállításra látogató.

A 2 hete nyílt „Jó lesz a bólesz, Zsidó étkezéskultúránk a török hódoltságtól 1945-ig” című új időszaki kiállítása mellé ezúttal május 5-én „Napjaink budapesti zsidó vendéglátóhelyei” címmel nyílt tárlat.

Budapest zsidó negyede, amelyet a Király-Dohány-Kazinczy utcák háromszöge határol, az elmúlt években vált csak igazán életünk pezsgő történelmi részévé, annak köszönhetően, hogy egyszerre volt képes megőrizni hagyományait és szert tenni új tulajdonságokra is a gyorsan fejlődő belvárosi környezetben.

Mint a tárlat megnyitójától, Mautner Zsófia gasztroblogger, műsorvezető, közgazdásztól megtudtuk, az étel útja nem csupán a gyomorig, hanem a szívig is vezet. Érzelmi, intellektuális és művészi értékekkel bír. A zsidó konyhaművészetre évszázadokon keresztül egyszerre hatottak a helyi szokások és a szigorú vallási
szabályok, így egy igazán színes és nagyon speciális konyhai kultúra jöhetett létre.

A fotókiállításon Nagy Géza fotóművész autentikus alkotásai láthatók, amelyek emlékeztetnek arra, hogy például a Carmel étterem étlapján egyszerre képviselteti magát a magyaros és zsidó vonal: a töltött káposztától a csokis macesztortáig, vagy a Hanna Garden ortodox glatt kóser kínálata, ahol választhatunk zsidó tojást, vagy a tahinivel és izraeli salátával felszolgált humuszt, no meg az örök kedvenc sóletet. A Síp utcai Kosher Deliben hagyományos kóser menük várják a vendégeket csakúgy, mint a Tel Aviv Caféban.

A desszertet a Frölich cukrászdában költhetjük el, mely úgy őrzi meg a klasszikus kávéházi élményt, hogy közben kötődik a kóser hagyományokhoz is, ám emellett saját receptúrát kreáltak, mint a „Tavaszi zsongás” vagy az „Őszi szél” nevű süteményüket.

Kicsit kiesik a kialakult háromszögből, de igazat kell adnunk a fotósnak, amikor a Rosenstein-család vendéglőjét látjuk a fotókon, hiszen apa és fia a Keleti pályaudvarhoz közel eső vendéglőben számtalan magyar és zsidó fogást szolgál fel, mint a serpenyőben sült csirke-supreme paprika mártásban és hengerelt burgonyagombóccal, vagy a báránycsülök fokhagymás hremzlivel, desszertnek kínálja a könnyű madártejet.