Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.05.03
A tiszta tengeri levegő, a napsütés és az enyhe mediterrán éghajlat terápiás hatására épülő gyógyturizmus még az Osztrák–magyar Monarchia idején kezdett kiépülni, és azóta is töretlenül fejlődik az Isztriai-félsziget keleti partvidékét, a szárazföldet és számos kisebb-nagyobb szigetet magába foglaló Kvarner-öbölben.  

A természet adta lehetőségeket kihasználva már a 19. század végén, a 20. század elején klimatikus gyógyfürdőket nyitottak a térségben. Az éghajlat és a mikroklíma egészségre gyakorolt kedvező hatását felismerték az akkori európai nemesség, az uralkodók és a nemzetközi elit képviselői, írók, színészek, művészek és jómódú polgárok, akik nemcsak a gyógykúrák, hanem a kellemes kikapcsolódás miatt is szívesen töltötték pihenőjüket Abbáziában és a szomszédos tengerparti településeken.

Abbázia – ma Opatija – annak a 30 kilométer hosszú Opatija Rivierának a központja, amelyet egyfelől az Učka-hegység zöld lankái, másfelől a kéklő tenger határolnak a Kvarner-öbölben.
 
Gyógyító levegő
 
A modernizáció, a civilizációs betegségek térhódítása miatt egyre többen szenvednek a stressz tüneteitől, alvászavaroktól vagy allergiás, asztmás betegségektől. Az Opatija Rivierán kialakított gyógyközpontok épp ezekre a problémákra kínálnak megoldást a tiszta tengeri levegő és az 1400 méter magas Učka felől érkező hegyi levegő kombinációjának és az enyhe mediterrán klímának köszönhetően.

Bizonyított, hogy az itteni, negatív ionokban gazdag levegő gyulladáscsökkentő hatással bír, fokozza az immunrendszer működését, kiegyensúlyozza a vegetatív idegrendszert, elősegíti a mély alvást, az egészséges emésztést, élénkíti a sejtek anyagcseréjét, jót tesz a lelki egészségnek, és összességében hozzájárul az általános jó közérzethez.

 Aktív kikapcsolás
 
Az itt töltött idő már önmagában is elszakít a mindennapi stressztől, de a testi és lelki kikapcsolódást gyaloglással, futással, kerékpározással is fokozhatjuk a számos kijelölt útvonalon, amire a közeli Učka Natúrpark számos lehetőséget kínál.

Fekvése miatt ezen a területen egyedi mikroklíma és buja erdei növényzet alakult ki. Mivel az Učka-hegy a tengerparti városokból könnyen megközelíthető, mindig is a kirándulók és természetkedvelők népszerű célpontja volt. A natúrpark a mai aktív turistáknak is sokféle élményt tartogat a túrázástól a hegyi kerékpározáson át a sziklamászásig vagy a siklóernyőzésig.

A szomszédos szigetek, köztük Cres, Krk és Lošinj is megérnek egy egynapos hajókirándulást: a teljesen tiszta sós tengeri levegő mentes a növényi eredetű allergénektől, ez a klíma elősegíti a szervezet immunrendszerének önszabályozását, a gyulladásos folyamatok, az allergiás és asztmás tünetek enyhülését vagy megszűnését.
 
Szállodák a regenerálódás szolgálatában
 
Az Opatija Rivierán a szállodák hagyományosan nagy hangsúlyt helyeznek a gyógy- és wellness-szolgáltatásokra. A Liburnia Hotels & Villas szállodavállalathoz tartozó abbáziai Active Healthy Hotel Istra például különleges együttműködést alakított ki a Thalassotherapia Opatija orvosi és wellness-klinikával, amely az orvosi konzultációt és az átfogó orvosi vizsgálatot is lehetővé teszi a vendégeknek.

A saját tengerparti stranddal és fűtött tengervizes medencével egyaránt rendelkező szálloda fekvése, fitnesz- és wellness-lehetőségei mind a kikapcsolódást és a regenerációt szolgálják, és még a hotel gasztronómiai kínálatát is a gyógyulás szolgálatába állították.

Az étlapon egészséges és ízletes helyi termékekből készült ételek szerepelnek, köztük az antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban gazdag makrahal, amelyet a szelén, a niacin és a B12-vitamin magas koncentrációja miatt a legegészségesebb halak között tartanak számon. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket a szervezetben, s ezáltal csökkentik a gyulladást, a betegségeket, a sejtkárosodást és késleltetik az öregedést.

Az Adria gyöngyszemének is nevezett Opatijában a kedvező mikroklímát, a tengeri levegő jótékony hatását Horvátország egyik legszebb tengerparti sétányán, a 10 kilométer hosszú Lungomarén is élvezhetik a pihenni és gyógyulni vágyók.

A 111 éve épült, Voloskótól Lovranig húzódó különleges sétány tervei annak idején orvosok bevonásával készültek, hogy kialakítása hozzájáruljon a különböző légúti betegségek és gyulladásos panaszok enyhítéséhez és gyógyulásához.

Forrás: Turizmus.com
Képek forrása: Opatija Tourist Board