Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.05.02
A közel egy éve tartó várakozás az Európai Örökség cím zsűrijének döntésére ma sikerrel zárult. Az Európai Bizottság Gömör és Kishont tizenkét templomában található középkori falfestményeket felvette a páneurópai jelentőségű egyedi műemlékek listájára.

Ezt a címet szigorú értékelést követően olyan helyszíneknek vagy eszközöknek ítélik oda, amelyek az európai történelmet képviselik és tükrözik a közös európai értékeket, valamint jelentős a kultúra és a társadalom fejlődésére gyakorolt hatásuk.

A középkori templomok freskódíszítése, amely esetenként akár 7 évszázados is lehet, Európa-szerte más egyedülálló projektek mellett sikert aratott. Az elkövetkezendő években számos olyan tevékenység várható, melyek célja a műemlékekhez kapcsolódó értékes örökség és a Gótikus út érdekes történetének bemutatása.

Jelen történések Rimabrézó, Rimabánya, Kraszkó, Kiéte, Kövi, Csetnek, Martonháza és Gecelfalva evangélikus templomait, Hizsnyó, Gömörrákos és Süvete katolikus templomait, valamint a Pelsőci Református Keresztyén Egyház templomát érintik.

Az olyan bevált kulturális programokon kívül, mint a Gótikus út, a középkori műemlékek kutatásával foglalkozó tudományos konferencia vagy a középkori fesztivál Kraszkóban, a jövőben a látogatók kiállításokra, koncertekre, különböző tematikus előadásokra és fesztiválokra számíthatnak.

A projekt célja azonban az is, hogy javítsa a műemlékek elérhetőségét a modern technológiák segítségével, például a helyszínen vagy a virtuális térben történő bemutatás révén. A célközönség széleskörű, miden korosztályra és érdekeltségi körre összpontosít, egészen a gyerekektől a kutatókig.

Az Európai Örökség cím más birtokosaival folytatott műhelymunkáknak, rezidenciáknak és csereprogramoknak köszönhetően 2026 végéig számos helyi, valamint külföldi művész és diák látogat majd el Gömör és Kishont térségébe.

A Besztercebánya és a Kassa Megyei Önkormányzata, a Gömöri Regionális Turisztikai Szervezet (OOCR Gemer), a Gótikus Út Egyesület és a Szlovákiai Evangélikus Egyház Rimabrézón 2020-ban döntöttek úgy, hogy együttműködnek a hivatalos jelölés benyújtásán. A projektet a SzK Műemlékvédelmi Hivatala nemzeti szinten értékelte és 2021 márciusában hivatalosan elküldte az Európai Bizottságnak.

A Besztercebánya Megyei Önkormányzat egyik stratégiai fejlesztési prioritása a turisták vendégéjszakáinak számának növelése a régióban. A turizmus olyan régiókban is lehetőséget kínál a munkahelyteremtésre és a gazdasági fejlődésre, ahol nincsenek nagy befektetők, azonban gyönyörű a természet és gazdag történelemmel rendelkeznek a térségek.

A BBMÖ Fejlesztési Ügynökség működésének első évében a régió számos attraktív turisztikai projektet indított útjára, mint például a Felső-Garammenti Expressz elindítása, Nosáľ István herencsvölgyi faházának megnyitása vagy a VIA FERRATA Skalka (vasalt utak) megépítése Körmöcbánya mellett, illetve Szlovákia legmagasabb kilátótornyának építése Breznó közelében.

Az Európai Parlament, a Tanács, a Bizottság és a Régiók Bizottsága által kinevezett 13 független szakértőből álló testület értékelte az egész Európa területéről beérkezett jelöléseket.

Eddig a világjárvány által okozott nehezített körülmények ellenére is sikerült közelebb kerülni a konkrét tervek megvalósításához, így valósult meg például a többnyelvű audiokalauzok bevezetése a templomokba, a gotickacesta.sk kapcsolattartási portál angol és magyar nyelvre fordítása, a Besztercebánya Megyei Önkormányzat márkaoldalának elindítása a zahoramizadolami.sk desztinációs honlapján, illetve a jövő évi rendezvények előkészítése.

„Gömör és Kishont mindig is a gazdasági, szellemi és kulturális élet központja volt. Hisszük, hogy a minden szinten megvalósuló szorosabb együttműködés gyümölcsöző lesz számunkra és ennek a címnek köszönhetően, a helyi lakosság számára jobb gazdasági és kulturális lehetőségeket, a látogatók számára pedig jobb szolgáltatásokat teremt majd,“ összegezte Ján Lunter, a Besztercebánya Megyei Önkormányzat elnöke.

„Ez az első alkalom a történelemben, hogy szlovákiai kulturális műemlékek elnyerték az Európai Örökség címet. Ez kivételes lendületet ad a Gömör és Kishont térségének kulturális és turisztikai potenciáljának teljes körű kiaknázásához. A régiók, fejlesztési szervezetek, műemléktulajdonosok és a nem kormányzati szektor közötti együttműködésnek, amelyet 2020 augusztusában, a memorandum aláírásakor hirdettek meg, van stratégiája. A nemzetközileg elismert Európai Örökség címnek köszönhetően az elkövetkezendő években teljesíteni tudjuk a stratégiát és láthatóbbá tudjuk tenni térségeinket” nyilatkozta Rastislav Trnka, Kassa Megyei Önkormányzat elnöke.

Miroslav Boldiš, a Gótikus Út Egyesület elnöke hozzátette: „Az itáliai iskola által inspirált egyedi falfestmények a középkori Közép- és Nyugat-Európa közötti gazdasági és kulturális cseréről tanúskodnak.”

Besztercebánya Megyei Önkormányzat egyik stratégiai fejlesztési prioritása a turisták vendégéjszakáinak számának növelése a régióban. A BBMÖ Fejlesztési Ügynökség működésének első évében a régió számos attraktív turisztikai projektet indított útjára, mint például a Felső-Garammenti Expressz elindítása, Nosáľ István herencsvölgyi faházának megnyitása vagy a VIA FERRATA Skalka (vasalt utak) megépítése Körmöcbánya mellett, illetve Szlovákia legmagasabb kilátótornyának építése Breznó közelében.

Az Európai Örökség cím („European Heritage Label”) jelenlegi formájában 2013 óta létezik. Eddig 48 európai helyszín kapta meg a címet, miután módosították a megszerzés feltételeit. Idén az Európai Bizottság 12 helyszínnek ítélte oda az Európai Örökség címet, mégpedig Görögországnak, Bulgáriának, Horvátországnak, Spanyolországnak, Luxemburgnak, Litvániának, Szlovákiának,  Németországnak, Romániának, Finnországnak, Olaszországnak, Belgiumnak és Spanyolországnak.

Ez az első alkalom, hogy idén egy szlovákiai műemlék kapta meg ezt a címet. A középkori falfestmények Gömör és Kishont térségében felsorakoztak az ókori Athén szívéhez, az ausztriai Carnuntum régészeti parkhoz, a budapesti zsinagógákhoz és a szlovéniai Javorca templomhoz. Európa történelmében kulcsszerepet játszó konkrét helyeken, tárgyakon és szellemi kulturális örökségeken keresztül az Európai Örökség cím összekapcsolja és bemutatja a kontinens közös történelmét.

Zuzana Jóbová marketing menedzser Megyei Idegenforgalmi Szervezet Besztercebánya Megyei Turizmus („Krajská organizácia cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus”)

Peter Palgut Gótikus Út Egyesület