Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.04.18
Közös kiállítást készít Erzsébet királynéról a Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont; az időszaki tárlat május 25-én nyílik és egy éven át tart - hangzott el a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján.

Fekete-Dombi Ildikó, az Almásy-kastélyt működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az állandó kiállítás mellett rendszeresen kínálnak programokat, új, időszaki kiállításokat a városban élők és a Gyulára érkező turisták számára.

Az “Útközben Erzsébet királynéval” munkacímű kiállítás az időszaki kiállítótér négy termében négy fő témát jár körül: Sissi utazásait, a sporthoz való kapcsolatát, a szépségét és azt, hogyan alakult ki körülötte a mai napig tartó kultusz.

A kiállításon megpróbálnak viszonyítási pontokat adni a mai kor emberének: egy tükörben mindenki megnézheti, milyen karcsú volt a királyné dereka; de egy kilométerszámláló megmutatja majd, mennyit utazott Sissi a férjével, míg mennyit utazik egy ma élő átlagos ember. A szépséggel kapcsolatos teremben látható lesz majd, miket evett Sissi, és hogy az ma hány kalóriának felel meg.

Magyarországon még sosem rendeztek külső helyen tárlatot; a gyulaira mintegy félszáz tárgyat kölcsönöznek, nem egy közülük még soha nem volt kiállítva. a gödöllői múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Sissi-gyűjteményével.

Fotó: mtu.gov.hu

A császári és királyi pár sokat utazott, külön utazóbútoraik voltak, a célállomásokon direkt a számukra készített eszközökkel látták őket vendégül, ebből több eredeti tárgyat be tudnak mutatni. Kölcsönadják Sissi lovaglóruháját, amellyel azt is be tudják mutatni, hogyan lovagolhattak a korban a nők. Készíttetnek egy dámanyerget, amelyet a látogatók ki is próbálhatnak majd.

65 éve, 1857. május 25-én érkezett Békés megyébe és töltötte az éjszakát az akkor Wenckheim tulajdonban lévő gyulai kastélyban a császári pár. Utazásukat árnyként lebegte be, hogy nagyobbik lányuk életét veszítette Magyarországon.

Pünkösd vasárnap a kastély előtt ingyenes előadást tart a Nemzeti Lovas Színház, a Sissi lóháton című előadáson ismert operettekből és musicalekből adnak elő részleteket több nyelven. Kísérőrendezvényt a Stefánia-szárnyban is terveznek tartani, egy Sissi-korabeli menüsorból összeállított vacsorára várják majd az érdeklődőket.