Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.04.14
Budapest és Bécs második kerülete együttműködési megállapodást írt alá 2022. április 12-én az osztrák fővárosban.

A két önkormányzat a jövőben elsősorban a helyi szakpolitikai, kulturális és demokráciapolitikai ügyek terén szeretne szorosabban együttműködni, illetve a városzöldítés, valamint a Naschmarkt és a Fény Utcai piac tapasztalatcseréjét kívánja erősíteni.

Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere és Alexander Nikolai, Bécs 2. kerületének elöljárója 2022. április 12-én megállapodást írt alá arról, hogy a két főváros közigazgatási egysége a jövőben szorosabban együttműködik a helyi szakpolitikai, kulturális és demokráciapolitikai ügyek terén, elősegítve ezzel a két kerület fejlődését.

A cél az, hogy a lakosság közvetlenül, a mindennapi élete során is érezze az intenzívebb kooperáció hatását, így az a kulturális és demokráciapolitikai kérdések mellett kiterjed például a városrészek zöldítésére, élhetőbbé tételére és a mobilitás fejlesztésére is.

A budapesti és a bécsi delegáció © Euro

A budapesti delegáció ellátogatott a magyar turisták körében is népszerű Naschmarktra, amely 2010 és 2015 között teljesen megújult. Ennek keretében felújították a víz- és áramhálózatot, illetve a csatorna- és vízelvezető-rendszert és akadálymentesítették a piac nagy részét. Mindezt a műemlékvédelmi előírások szigorú betartása mellett.

Bécs 2. kerülete, Leopoldstadt 19 négyzetkilométeren terül el a Duna és a Duna-csatorna közötti szigeten, lakosainak száma 105.000 (2021-es adat). A kerület legnagyobb részén a Práter fekszik, egy javarészt mindenki számára hozzáférhető ligetes terület, amelynek jellegét eredetileg a Duna alakította ki. A terület egyik felén a vidámpark és az Óriáskerék található, ami mára Bécs leghíresebb jelképévé vált. Leopoldstadt legfontosabb közlekedési csomópontja a Praterstern, ahol 2022 végére igazi közösségi teret hoznak létre a zöldterületek megduplázásával, kényelmes utcabútorokkal és egy szökőkúttal.

Őrsi Gergely kerületi polgármester és Alexander Nikolai kerületi elöljárő aláírja az együttműködési
megállapodást © Eurocomm-PR / Muzek

A Praterstern közelében található az egyetemi campus és a számos bécsi kiállítás és vásár helyszínéül szolgáló Messe Wien. A kerület fontos gazdasági csomópontja a Hafen Wien, Bécs Város folyami kikötője, amely amellett, hogy fontos logisztikai központ, innovációs hub is.

Képaláírás és copyright:
Budapest és Bécs második kerülete együttműködési megállapodást kötött © Eurocomm-PR / Muzek