Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.04.07
Mikrokoncertekkel, színházi előadásokkal és performansszal, valamint más kulturális programokkal csábítják a hévízi tó melletti véderdőbe a turistákat és a helybélieket a Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik helyi kezdeményezéseként.

 Az áprilistól októberig tartó eseményeket bemutató, a véderdő egyik ösvényén tartott sajtótájékoztatón Papp Gábor polgármester úgy vélekedett, a VEB 2023 eseménysorozata egyedülálló lehetőség a régió számára, ezért is csatlakozott Hévíz a programokhoz.

Első pályázatként a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. (HTN) közel 13 millió forintot nyert el az Erdei Misztérium vagy Játék a Zöldben elnevezésű ötletéhez, amely ökobarát módon egyesíti a kulturális és természetvédelmi programokat.

A hévízi tó melletti véderdő északi részén az elmúlt években sétányokat alakítottak ki, 20 ezer új facsemetét ültettek és kiirtották az invazív fajokat az átfogó tóvédelmi program keretében. Ez a lápterület a tó egyedülálló ökoszisztémáját védi, szakemberek bevonásával zajló rendbetétele pedig legalább 30 éve váratott magára.

Kifejezetten ökobarát programokat találtak ki, amelyekhez nincs szükség színpadra, áramra és nem jár hulladékkal sem. Gyerekeknek és felnőtteknek vezetett túrákat szerveznek a környezetvédelmet a középpontba állítva.

Középiskolások a véderdőben fellelhető természetes anyagokból készítenek műalkotásokat, amelyeket helyben állítanak fel. Felnőtteknek szánt színházi előadásokat, performanszokat, zenés-táncos produkciókat láthatnak az érdeklődők, de az erdei sétányok több pontján felhangzó mikrokoncertekkel, a gyerekek pedig bábszínházi előadásokkal és erdei iskolai foglalkozásokkal is találkozhatnak.