Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.03.27

A történelmi emlékhelyet jelölő különleges emlékoszlopot avattak fel szombaton Romhányban, a Rákóczi-szabadságharc utolsó jelentős csatájának helyszínén – közölte a Nemzeti Örökség Intézete.

A NÖRI közleményében felidézték, a romhányi csatamező a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára, a kormány döntése alapján 2021-ben lett történelmi emlékhely.

A történelmi és nemzeti emlékhelyek a magyar történelem sorsfordító eseményeihez kapcsolódó szimbolikus vagy valóságos terek. Jelenleg 21 nemzeti és 55 történelmi emlékhely van Magyarországon, amelyeket különleges emlékoszlopok, sztélék jelölnek – mondta el az eseményen a közlemény szerint Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója.

A romhányi csatamező a Rákóczi-szabadságharc utolsó jelentős csatájának helyszíne. A Rákóczi-szabadságharcban kevés nyílt ütközetet vívtak, és még ennél is kevesebb helyszín maradt Magyarország határain belül.

A nyílt ütközetek szinte kizárólag császári győzelemmel zárultak. Az 1710. január 22-én megvívott romhányi csata végkimenetelét azonban mindkét fél győzelemként hirdette a maga részéről. A csata kiemelkedő példája a lengyel-magyar barátságnak is a kurucok oldalán nagy számban harcoló lengyelek révén, ezért Romhány település lakossága aktívan ápolja a Rákóczi-emlékezetet.