Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.03.14
A hévízi NaturMed Hotel Carbona készített egy elemzést, amelyben arra kerestek választ, hogy a szektorban várható élénkülés mellett a változó vendégelvárások a szolgáltatások területén milyen újdonságokat hoznak, miután várhatóan mindinkább előtérbe kerül a megelőzés, az állapotfelmérés és egészségmegőrzés.

Ezt az elemzést osztjuk most meg olvasóinkkal abban a reményben, hogy számíthat a szakma érdeklődésére, éppen azért fontos most, amikor csökken majd a hazánkba látogató orosz vendégek száma. .

A korlátozások eltörlése új lendületet adhat a belföldi egészségturizmusnak idén, közben várhatóan a népszerű szolgáltatások mellett újakkal egészülhet ki a kínálati paletta. Fontosabb lesz a megelőzés, az állapotfelmérés, valamint az orvosi konzultációval egybekötött wellness- és gyógykezelések, és jobban fókuszba kerül az önfeledt kikapcsolódás és a kényeztetés.

Új kínálati elemként pedig a poszt-Covid tünetek enyhítésére összeállított rehabilitációs programok is bekerülhetnek a szolgáltatások körébe – írja a hévízi NaturMed Hotel Carbona elemzése.

A koronavírushoz kapcsolódó korlátozások márciusi eltörlése új lendületet adhat idén a belföldi wellness- és gyógyturizmusnak, miután ezentúl bárki szabadon igénybe veheti a szolgáltatásokat. Emellett a belföldi vendégek SZÉP-kártyás költései idén is hozzájárulhatnak a belföldi szálláshelyek forgalmának és bevételének emelkedéséhez, és így segíthetik a belföldi turizmus 2020 előtti szintre történő visszaépülését, amelyre 2021-ben voltak már bíztató jelek – mutat rá elemzésében a hévízi NaturMed Hotel Carbona.

Növekszik az érdeklődés az egészségturisztikai szolgáltatások iránt

2021-ben már élénkülés volt tapasztalható a hazai turizmusban: az előző évhez képest a KSH adatai szerint 24 százalékkal nőtt a belföldi kereskedelmi szálláshelyek bevétele. Az erősödés annak volt köszönhető, hogy 2021-ben kevesebb volt a korlátozás, illetve bevezették a védettségi igazolványt, amellyel látogathatóvá váltak a wellness- és gyógyintézmények.

2022-ben a tavalyi emelkedés folytatására számít az egészségturisztikai szektor. A vendégérdeklődések, foglalások mellett az online érdeklődéssel kapcsolatos adatok is ezt mutatják: a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva idén februárban négyszer annyian kerestek rá a wellness kifejezésre, háromszor annyian a termálfürdőre, és több mint kétszer annyian a gyógyfürdőre. Valamint többen kötik össze a pihenést az egészségmegőrzéssel.

Többen kötik össze a pihenést az egészségmegőrzéssel

Ami a wellness- és gyógyszolgáltatásokat illeti, az elmúlt két év járványhelyzetéből adódóan előtérbe került az immunrendszer erősítése, az állapotfelmérés, az egészségmegőrzés és a rehabilitáció, illetve fontosabbá vált összekötni a pihenést és a kikapcsolódást a wellness- és gyógykezelésekkel – állapítja meg a Carbona elemzése. Arról sem szabad ugyanakkor megfeledkezni, hogy a wellness- és gyógyturizmus felpezsdüléséhez azok is jelentősen hozzájárulnak, akik mozgásszervi és egyéb bántalmakkal küzdenek, vagy műtét után vannak, és orvosi javaslatra ismét visszatérhetnek a rendszerbe.

Fontosabbá válik a megelőzés és az állapotfelmérés

Szintén a járványidőszakkal hozható összefüggésbe, hogy fókuszba kerül majd megelőzés és az állapotfelmérés. Így a Carbona szerint az egészségtudatos életmód iránt érdeklődők körében nőhet a népszerűsége azoknak a wellness-szolgáltatásoknak, amelyekhez egészséges táplálkozásra, életmódra és egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsadás is kapcsolódik, illetve ahol a wellness- és gyógykezelések előtt mód van állapotfelmérésre.

A Poszt-COVID terápia beépülhet a wellness-és gyógyszolgáltatások körébe A hagyományos gyógyvízre épülő komplex terápiák, illetve a masszázst, különféle gyógypakolásokat, vagy a relaxációs módszereket is magában foglaló wellnesskezelések mellett immár a szolgáltatások állandó eleme lehet a Covid szövődményeinek és a poszt-Covid tünetegyüttesnek kezelését és enyhítését célzó terápia is.

Erre jó példa a neves hévízi gyógyfürdő és hévízi gyógyszállók együttműködésével összeállított Post Covid Care program.