Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.03.12
A koronavírus és a háború borzalmai mentálisan és lélekben mindenkit megviselnek, miközben a ránk ömlő tartalmak az egekig tornázzák az ingerküszöbünket. Mégis szükségünk van ezekben a nehéz időkben olyan élményekre, amelyek melegséggel és hittel töltik meg a szívünket! Ahol a különféle nemzetek együtt élnek át olyan különleges csodát, ami évente csak egyszer ragyog fel.

A pécsi Zsolnay Fényfesztivál fényfestő-versenye ezt tűzte ki céljául. Milliónyi pillangó röpül ki a pécsi Székesegyház ablakán, zongorabillentyűvé válnak az ablakai, vagy éppen saját tengelye körül megpördül az épület? A képzelet birodalmát nyitja meg a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőverseny, amely során a világ legjobb fényfestői keltik életre a Székesegyház homlokzatát, és dobogtatják meg sok tízezer ember szívét.

Az idei verseny témája az egyensúly, amely szomorú aktualitást kapott. Az egyensúly olyan állapot, melyben különböző hatások és erők teljes mértékben kiegyenlítik egymást, és ezáltal biztonságot sugalló, pozitív érzetet keltő helyzetet eredményeznek. Ez a vágyott állapot az élet bármely területén; napjaink valóságára mégis sokkal inkább jellemző, hogy a megszokott egyensúlyi állapotok egymás után borulnak fel, ismeretlen folyamatokat generálva, sokszor beláthatatlan változásokat okozva. Erre a témára reflektálva várják a szervezők az alkotásokat.

Idén több újítást vezettek be a szervezők. A 2022-es fesztivál vetítési programjába az eddigi 10 helyett idén csak a legjobb 5 alkotás kerül be. Ezzel párhuzamosan a pályaművek eddigi 3 percben maximalizált hosszát 4,5 percre növelték, lehetőséget biztosítva a komolyabb lélegzetvételű munkák megszületésére.

A verseny egy kategóriában zajlik, a zsűrizést idén is egy öttagú nemzetközi szakmai bizottság látja el. A zsűri által kiosztott 5000 eurós fődíjon felül idén is lesz közönségdíj. A Zsolnay Light Art szakmai partnere, és a verseny házigazdája a Kiégő Izzók.
Jelentkezési határidő: 2022. április 11. 24:00
A pályázat részletei: https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/zsolnay-light-art

A verseny a július 7-10. között zajló Zsolnay Fényfesztivál legnépszerűbb húzóprogramja, amire az utóbbi években közel 80.000 ember látogatott el. Emellett a fesztivál legintenzívebb élményét a közel 25 állomásból álló Fény Útja alkotásai jelentik. Újdonság, hogy idén ezek megvalósítására is pályázhatnak a fényművészek.

Érdemes pályázni, ugyanis a tavalyi fesztivál egyik alkotása, az Iris múlt héten megnyerte a Fény Mestere díjat, és újra látható a Zsolnay Negyed m21 Galériájában.
Jelentkezési határidő: 2022. április 10. 24:00
A pályázat részletei: https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/feny-utja-palyazat-2022-felhivas

Részletek: www.fenyfesztival.hu