Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.03.09
Nagy nap jött el a Grál Pince életében március 5-én. Törjük át együtt a falat! címmel ünnepélyesen egybenyitották annak a különleges érzelemvilágú pincerendszernek az ágait, melyek Miskolc Görömböly városrészében lévő pincesoron találhatók.

Ha Miskolcról és a borról vagy pincesorokról esik szó, legtöbben a város közepén emelkedő Avas-hegyre és az ott található girbegurba utcácskákra gondolnak először. Valóban, Miskolc ikonikus, közel 800 pincét rejtő hegye, s a ma már országosan is ismert Avasi Borangolás programjai különleges élményeket kínálnak a bor szerelmeseinek, a város szőlőműveléssel és borkészítéssel kapcsolatos hagyományainak legfontosabb színhelyét képviselik.

A város címerében nem véletlenül fedezhetjük fel a szőlőfürtöt is, Miskolc gazdaságát évszázadokon keresztül meghatározta a borkereskedelem, virágzását a 19. század végén bekövetkezett filoxéra járvány szűntette meg.

Azt csak a várost igazán jól ismerők tudják, hogy a görömbölyi pincesor Miskolc második legjelentősebb pincesora, ahol több mint 500, nagyobbrészt ma is működő borospince áll. A legtöbb pince a Garócza-dűlőben található, három sorba rendeződve, vöröstéglás pinceházaival egységes képet mutatva.

Ezek közül emelkedik ki a Grál Pince, melyben Ducsai Attila faragásai csodálhatók meg. „A kőbe vésett álom” a pince jelmondata, s nem is lehetne találóbb kifejezést használni a közel 800 m2 alapterületű, tufába vájt pincerendszerre. Az eredetileg ácsként dolgozó pinceszobrász 2008 óta valósítja meg saját vagy családtagjai, barátai álmait, s bővíti évről-évre újabb csodákkal földalatti birodalmát.

A gyerekeket mára csúszda, homokozó, függőhíd, kerekerdő, míg a felnőtteket jóízű beszélgetésekre és borkóstolásra alkalmas, kandallóval fűtött termek, ősmagyar motívumokkal, oszlopokkal, kisebb-nagyobb fülkékkel, beugrókkal, lépcsőkkel díszített pinceágak várják.

A 40 fős teremben rendszeresek a borkóstoló programok, a 140 férőhelyes rendezvényteremben pedig
koncerteket élvezhetnek a különleges élményre vágyó vendégek. A bővülés a jövőben sem áll meg: egy 600 m2-es „lovagkori várat” álmodott meg a merész pinceszobrász legújabb terveiben.

A pincesor szűkebb vonzáskörzetében lovaglásra, horgászatra is nyílik lehetőség és egy kiadósabb sétával a Miskolctapolcán található Európa-hírű Barlangfürdő és a tavaly megnyitott Ellipsum Élmény – és Strandfürdő is elérhető.