Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.03.04

Egy év kihagyás után újra megrendezte a Hungexpo az Utazás kiállítást és a Budapest Boat Show-t 2022. március 3-6. között. Az idei rendezvény központi témája a turizmus újraindítása a járványidőszak után és a biztonság. A kiállítás belföldi díszvendége Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, külföldi díszvendége pedig Egyiptom. A Budapest Boat Show díszvendége a Tisza-tó.

Magyarország legjelentősebb turisztikai eseményén, az idén 44. alkalommal megrendezett Utazás kiállításon 30 ország mintegy 100 kiállítója várja az érdeklődőket. Közel 20 ország önálló standdal képviselteti magát a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Az idei rendezvény a felújított H pavilonban kapott helyet, míg a Karaván Szalon az F pavilonban tekinthető meg. A 30. jubileumi Budapest Boat Show-n, a legnagyobb hazai hajókiállításon pedig csaknem 100 hajót tekinthetnek meg a látogatók.

Az Utazás kiállítás belföldi Díszvendége Veszprém, amely elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa standján színes programok várják az érdeklődőket.

Idén először vesz részt díszvendégként a kiállításon Egyiptom. A közkedvelt nyaralóhely önálló standon mutatja be az ország turisztikai látványosságait és program lehetőségeit.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója az ünnepélyes megnyitón elmondta, hogy a Hungexpo 18 hónapig volt zárva, a járványhelyzet a rendezvényszervezést sújtotta leginkább, viszont így elkészülhetett két új pavilon, és átadták a vadonatúj kongresszusi központot, amely iránt jelentősen megnőtt a belföldi kereslet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy a válság során szinte minden ágazat komoly kihívásokkal szembesült, így a turizmus is, hiszen egy év alatt 73 százalékkal esett vissza a turisták száma világszerte, a bevételek pedig lényegében a felére csökkentek.

A kormány ezért úgy látta, most van itt az ideje fejlesztéseket végrehajtani: a turizmusfejlesztésre fordított források a járvány első évében meghaladták a 800 milliárd forintot, ennek keretében országszerte negyven új szálloda épül, illetve 14 ezer magánszálláshely, közel 600 panzió és 114 strand korszerűsödik. Vidéken 90 milliárd forintos turizmusfejlesztési program indult, aminek köszönhetően 2021-ben 9,4 millió ember 29 millió vendégéjszakát töltött el az ország szálláshelyein.     

A nyitó szakmai napon, március 3-án a Turizmus Kft. és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) rendezésében az Újraindítás a minőség jegyében című szakmai fórumon volt szó a minőség és biztonság, mint alapkövetelmény kérdéséről, a munkaerő-tartalékok hiányáról, az utánpótlás megoldási lehetőségeiről, új foglalkoztatási formákról és a belföldi turizmus erősödéséről.

Március 4-én rendezik az Egészségturizmus Konferenciát, amely fő mottója a biztonságos utazás. A témák között lesz a hazai gyógyturizmus, amelyben fontos szerepük van a gyógyfürdőknek. Az Utazás kiállítást a 30. jubileumi Budapest Boat Show-val együtt rendezik meg, ahol a Tisza-tó lesz a díszvendég. A legnagyobb hazai hajókiállításon ötezer négyzetméteren, közel 50 kiállítóval csaknem 100 hajót tekinthetnek meg a látogatók. (MTI/Hungexpo)