Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.02.11
Madridba indult Torsten, a debreceni állatkert vörös bivalya - közölte az állatkert igazgatója, Nagy Gergely Sándor tájékoztatása szerint hosszas előkészítő munka után közúton indították el a kilencéves vörös bivalyt a csaknem háromezer kilométeres útra. Torsten a faj megőrzésére törekvő Európai Törzskönyvi Program (EAZA ESB) ajánlásának megfelelően kerül a madridi állatkertbe.

Az Európa-szerte alig 30 állatkertben látható vörös vagy őserdei bivaly tartásába 2017 végén kezdtek Debrecenben, miután két hímet fogadtak a berlini állatkertből.

A Frantz és Torsten névre keresztelt bikák tavaly őszig töltötték közösen tinédzseréveiket a debreceni Nagyerdőben, az Afrika-panoráma kifutósoron, mostanra azonban felnőttkorba léptek, így szükségessé vált szétválasztásuk.

Frantz tavaly másik magyar állatkertbe költözött, most pedig Torstenen a sor, hogy a fajkoordinátor által a számára kijelölt tenyészcsapathoz csatlakozva az állatkerti állomány gyarapodásához is hozzájáruljon – magyarázta Nagy Gergely Sándor.