Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.02.03
2020 tavasza óta több mint tizenhatezren hívták már fel a bécsi korona-segélyvonalat. Főleg depresszió, párkapcsolati problémák, anyagi gondok vagy családon belüli konfliktusok miatt kérnek segítséget. Az elkövetkező években várhatóan még nagyobb terheléssel kell szembenéznie a területnek.

Az osztrák fővárosban 2020 tavasza óta működik a korona-segélyvonal, amelyet kifejezetten azért hívtak életre, hogy az embereknek legyen hova fordulniuk a pandémia nyomán kialakult lelki problémáikkal. A lelkisegély-szolgálatot elindítása óta már több mint tizenhatezren hívták fel.

Az átlagos telefonáló 45 éves, minél tovább tart azonban a járvány, annál több fiatal van a segélykérők között. Jellemző, hogy nők nagyobb arányban hívják a segélyvonalat, mint férfiak. A hívás oka változó: van, aki depresszió, van, aki párkapcsolati problémák, anyagi gondok vagy a járvány miatt a családon belül kialakult konfliktusok miatt kér segítséget.

A vonal másik végén reggel nyolctól este nyolcig tizenöt pszichológus, pszichoterapeuta és szociális munkás váltja egymást és keres megoldást a problémára – a hívóval együttgondolkodva. Noha nem lehet minden problémát azonnal telefonon keresztül megoldani, minden esetben igyekeznek átlendíteni a hívót az akut pszichés krízisen. Sokszor már az is sokat segít, hogy valaki meghallgatja, komolyan veszi őket és beszélhetnek a gondjaikról. Sokaknak az is továbblépés, hogy a megfelelő helyre irányítják őket, ahol konkrét segítséget kaphatnak.

A lelkisegély-szolgálat vezetője, Georg Psota, aki a Bécsi Pszichoszociális Szolgálat főorvosa is, elmondta, hogy a fertőzöttek számának gyors emelkedése elbizonytalanítja az embereket. Ez a bizonytalanság pedig akár agressziót is kiválthat. Fiatalok esetében bajt jelezhet a tartós alvászavar, ha visszahúzódóvá válnak vagy elfordulnak azoktól a tevékenységektől, amelyek korábban örömet okoztak számukra.

A szakember szerint ugyanakkor itt az alkalom, hogy az emberek a pandémia kapcsán végre nyíltan beszéljenek arról, mi viseli meg őket lelkileg és lekerüljön a stigma a pszichés betegekről. Különösen fontos ez, mivel az elkövetkező években sokkal több ember – köztük nagyon sok fiatal – szorul majd segítségre, hogy feldolgozza a történteket. Ezt mutatja, hogy a pandémia kezdete óta ötven százalékkal több hívás futott be a szociálpszichiátriai sürgősségi szolgálathoz.

Képaláírás és copyright:
Bécsi látkép © Eurocomm-PR/Krisper