Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.01.14
2022 január 30-án nyit Budapest legújabb és eddigi legnagyobb beruházással készült szabadulószobája a VII. kerületben. Az Azték sírkamra kialakításán több mint száz külföldi és magyar szakember dolgozott egy éven át. Egy jó szabadulószobába belépni olyan, mintha egy másik univerzumba nyitottunk volna be. Az escape-játékok sikeressége talán nemcsak úgy mérhető, hogy 60 percen belül meg tudjuk oldani a feladványt, hanem úgy is, ha egy órára teljesen elfeledkezhetünk a valóságról, annyira autentikus és izgalmas a szoba berendezése.

A Neverland mindkét feltételnek megfelel, sőt, jócskán túlteljesítette az elvárásainkat. Na de hogy mi köze van Mel Gibson Apocalypto című filmének sminkmesteréhez a Neverland egyik legnépszerűbb szabadulószobájához, és hogy mennyi eltérő foglalkozású ember vett részt az Azték sírkamra szoba elkészítésében? Olvass tovább, és kiderül.

A csapatmunka nemcsak a kijutáshoz szükséges

Aki volt már szabadulószobában, tudja, hogy minél jobban összedolgoznak a játékosok és egy emberként mozognak együtt, annál ügyesebben képesek venni az akadályokat. A Dohány utcai Neverlandban azonban a szabadulószobák elkészítése is egy profi csapatmunka eredménye, amiben a legkülönbözőbb foglalkozású szakemberek vetek részt, kedve a robotikával foglalkozó mérnökön át a filmipari szakembereken (például Mel Gibson Apocalypto filmjének volt a fő sminkmesterén) keresztül egészen az utazásszervezőkig, tűvédelmi szakemberekig vagy füstgép specialistákig. Már csak a páratlan összetételű csapatnak köszönhetően is garantált a szórakozás a Neverland szabadulószobáiban, főleg, hogy szakmai tudáshoz lehetetlent nem ismerő kreativitás és munkabírás is társult.

A bőség zavara

A Neverlandban több izgalmas szabadulószoba közül is lehet választani. Az igazán bátraknak a Zárt osztályt ajánljuk, a Nagy vadnyugati rablást többek között a western-filmek szerelmeseinek való, a Mágus próba pedig könnyen a Harry Potter-rajongók favoritja lehet. A mi kedvenc szobánk az Azték sírkamra, ahol minden annyira élethű és autentikus, hogy tényleg úgy érezzük magunkat, mintha Dél-Amerika őserdőinek legmélyén barangolnánk, távol a civilizációtól. Miután pedig felocsúdunk a csodából, hogy mennyire varázslatos helyre csöppentünk, hamarosan arra is ráébredhetünk, mennyre izgalmas feladat vár ránk a szobában.

Ilyen szabadulószoba-élményben még nem volt részed

Persze, a szórakozás tekintetében sok múlik azon is, hogy milyen társasággal próbálsz kijutni egy szabadulószobából, ennél talán fontosabb, hogy mennyire van profin megcsinálva a hely, ahova hatvanpercnyi időre vagytok bezárva. Az Azték sírkamra felépítését egy többhónapnyi, kontinenseken átívelő munkafolyamat előzte meg.

Csak hogy néhány példát említsünk: Mexikóból, Guatemalából és Franciaországból is készítettek kellékeket a szobához, sőt, még Mel Gibson Apocalypto filmjének sminkmestere, a kétszeres Oscar-díj jelölt Vittorio Sodano is dolgozott a Neverlandnek. „A szoba népszerűsítéséhez készült reklámot Guatemalában, Belize-ben és itthon is forgattuk, a kisfilmbe dél-amerikai őslakos embereket vontunk be, akik közül többen csak a helyi nyelvet beszélik. A tengerentúlon, a dzsungel közepén, egy hónapon át forgattunk, messze a civilizációtól” – tudtuk meg Josep Zarától, a Neverland CEO-jától.

A szobában minden olyan, mintha a letűnt azték birodalomból származna, semmilyen modern eszközzel nem találkozhatunk, kivéve az exit lámpát. A játéktérben a dzsungelben megtalálható növényekből és fákból kinyert illóolajok illatoznak, azték zenét, a dzsungel és a szertartások neszeit lehet hallani.

Ahogy Josep elmondta: más szabadulószobában a játékmester ad segítséget a játékosoknak, ha elakadnak, itt egy azték főpap, vagy egy azték elátkozott kislány segít, egyéb útmutatást pedig azték és maja indiánok adnak, akik saját nyelvükön szólalnak meg a játékban. Ezeket a felvételeket az azték és maja őshazában rögzítették. Az azték szabadulószobában akkor lehet kijutni, ha a játékosok megszerzik a dzsungel mélyén lévő elátkozott sírkamrából az ősi gyógyító kristályt, máskülönben feláldozzák őket a napistennek.

Fotó: Mészáros Cecília

Vagyis a történet erről szól, így mesélték el:

‘A szobában találkozhattok vérrel, emberi maradványokkal, állatokkal, szertartási eszközökkel,
ősi azték zenékkel, tűzzel, beszűrődő napfénnyel, misztikumokkal és varázslattal. A játék lényege,
hogy a játékosok az azték időkben járnak és fel akarják őket áldozni a napistennek, mert az aztékok
azt hitték, ha nem csinálnak minden nap emberáldozatokat, akkor nem fog felkelni a nap másnap. A
feláldozás napján kapnak egy utolsó esélyt, szerezzék meg a dzsungel mélyén lévő elátkozott
sírkamrából az ősi gyógyító kristályt, ami egy szarkofágban van. Amennyiben 60 perc alatt kihozzák
élve a sírkamrából a kristályt, a főpapok megkegyelmeznek nekik és nem áldozzák fel őket a
napistennek.”

Kijutottál? Az élmény itt még nem ér véget A játék után a vendégek egy azték pohárból ihatnak egy speciális koktélt, amit a Neverland bartenderjei fejlesztettek ki, olyan alapanyagokból, amiket az aztékok is előszeretettel használtak. Mivel a Neverlandban nemcsak szabadulószobák, hanem egy bár is van, nemcsak játszani, hanem enni-inni is lehet, például az azték szabadulószobához passzoló mexikói ételeket, így olyan fantasztikus élményben lehet részünk, amiért érdemes máskor is visszamenni a Neverlandben.

Kóstolgatás közben arról beszélgettünk, bár a covid itt is éreztette a hatását, de az érdeklődés töretlen, több csapatban is érkeznek az emberek, nagyon sok céges jelentkezés is van. – Ha valaki szabadulni akar, csak interneten, vagy telefonon foglal nálunk helyet. Mert ha nem foglal, bizony nem mindig van hely – mondták. Tehát aki ezt a páratlan élményt meg akarja tapasztalni, azt arra kérik jelentkezzen időben.

Fotók (forrás: Neverland)