Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.12.09
A koronavírus-járvány ötödik hullámának megfékezésére Franciaországban tilos az éttermekben és a bárokban táncolni az alatt a négy hét alatt, amíg az éjszakai szórakozóhelyek nem nyithatnak ki - derült ki egy szerdán megjelent kormányrendeletből.

A kormány még hétfőn meghozott döntése értelmében a diszkók péntektől január 6-ig nem fogadhatnak vendégeket. A szerdai közlés szerint “ezen időszak alatt a tánc tiltása a bárokra és az éttermekre is vonatkozik”. Ez utóbbiak ugyanakkor korlátozások nélkül nyitva tarthatnak.

A kormány a párizsi Pasteur Intézetnek a The Lancet tudományos folyóiratban megjelent tanulmányára hivatkozva arra emlékeztetett, hogy az éjszakai szórakozóhelyek a fertőzés szempontjából nagyon kockázatos helyszínek, mert rosszul szellőztetett, zárt helyiségek, ahol a koronavírus könnyebben marad meg a légtérben.

A diszkók 16 havi zárvatartás után július 9-én nyithattak újra, és védettségi igazolással (oltási igazolással vagy 24 óránál nem régebbi negatív teszttel) voltak látogathatóak.  

A kormány jelezte, hogy a diszkók tulajdonosainak kártérítést fizet a következő négy hét bevételkiesése miatt. Az érdekeltek azonban kifogásolják, hogy más terekben továbbra is engedélyezett az ünneplés, illetve a fiataloknak a bulizás.

“Már megint minket zárnak be, az 1200 diszkót. Mi nem alamizsnát kérünk, hanem dolgozni szeretnénk” – mondta egy tulajdonos kedden Emmanuel Macron államfőnek, amikor a közép-franciaországi Vierzonban tett látogatásán járókelőkkel beszélgetett.

“Nem szabad azt hinni, hogy megbélyegezzük önöket. Az éttermekkel és a bárokkal ellentétben, ahol ülnek az emberek, (az éjszakai szórakozóhelyeken) az idő nagy részében nem az asztal körül vannak” – válaszolta az elnök. “Megígérem, hogy megpróbálunk a lehető leghamarabb újranyitni” – tette hozzá, megerősítve, hogy az állam “példás” kártérítést nyújt majd a létesítményeknek a zárvatartás alatt. (Forrás: MTI)