Avatar photo
Szerző:
Bodrog Beáta
Megjelenés:
2021.11.16
Meredek oldalú vulkáni kúpon már messziről felhívja magára a figyelmet a minden évszakban pazar természeti környezetben a füzéri Várhegyen álló tekintélyt parancsoló vár a Zempléni-hegység legkeletibb részén.

Nemhiába tartozik Magyarország hét természeti csodája közé. Füzér már a tatárdúlás előtt magánföldesúri vára 1389-ig királyi birtok, majd az ott lakó Perényi családé. Egykori fénykorában, a reneszánszban nem laktak itt a vár urai a nehéz megközelítés miatt. Ezt mi is tapasztaljuk, míg a parkolótól felkaptatunk, fellépcsőzünk az egyre szépülő, egyre teljesebbé, érdekesebbé váló várba.

Indulás a füzéri várhoz

E jól védhető helyre hozta koronánkat a koronaőr Perényi Mohácsot követően, Szapolyai megkoronázása után, tizenegy hónapra. A később bent lakó császári had 1676-ban felégeti az erődítményt, hogy ne lehessen kuruc rebellis fészek, így a romok egyre inkább az enyészeté, a vár kövezetét elkezdik széthordani.

Eredeti bútort ne is keressünk itt, hiszen még fedett épületrészt sem volt, egyedül csak a gótikus ablaknyíláson kikukkantva lehetett csodálni a mesébe illő tájat.

De a vár egykori tekintélyét egyre többen szerették volna visszaállítani, míg végre eljött ennek is az ideje. 2014 és 2016 között jelentős felújításon esett át. Leltári jegyzék alapján felépült később az úgynevezett Alsó Vár, megújult a Palotaszárny, az Alsó bástya és a Várkápolna – a helyi történelmi egyházak tavaly megáldották az ökumené jegyében.

A teljes felső vár felépítése 2025-körülre várható – tudjuk meg kiváló idegenvezetőnktől, Kovács Kornéltól. A rendszeres idegenvezetések során olyan titkokra derül fény, mint hogy itt már száz évvel korábban zártaknás WC volt, nem úgy, mint a Versailles-i kastélyban, amit a bűz miatt nem lehetett megközelíteni – írják az 1600-as évek végén.

Aztán még az árnyékszéknél is ott az egy lábnyi, azaz nagyjából. 20 cm magasságú küszöb az alacsony ajtóbejáratoknál, így minden nemű és rangú látogató kénytelen tiszteletet adni a házigazdának, azaz lehúzni a fejét, meghajolni, akár akarja, akár nem.

Füzéri tájház

A gyerekek különösen odavannak a várért, ugyanis pecséteket lehet gyűjteni a vár négy pontján. Ha mindet megszerezték, irány a Tájház és a Látogatóközpont a maradék kettőért.

Így minden Füzérrel kapcsolatos dolgot megnézhetnek. A jutalom persze nem marad el.

Érdemes vagy a 10.30-as, vagy a 15.30-as idegenvezetéssel egybekötött kastélybemutatásra menni, mert ekkor sokkal nagyobb élményben lesz részünk, és minden információ a helyére kerül. Mi sajnos lekéstük ezt.

Így például csak kis segítséggel tudhattuk meg azt, hogy a falra rávetített kép az egykori műtárgyakat mutatja meg, ugyanis a kastély hányattatott évei alatt szinte mindennek lába kelt. A látogatás során érdekes nyomázásban is részt vehettünk, egy kitalált gyilkosság kapcsán hallgathatunk meg másfél perces sztorizó stílusú érdességeket.

Kastélybelső

Tizenöt képernyőn követhetjük nyomon az eseményeket. Hamarosan kész lesznek azonban azok az applikációk, amelyek a helyi kölcsönözhető telefonokra lesznek letölthetőek. Ekkor a szobát mustrálgatva hallgathatjuk meg a cserfes, bőbeszédű szereplők érdekfeszítő történeteit. Ötletes interaktív eszközök is segítik a gyerekek és felnőttek ismerkedését például a Károlyi családdal: lézerceruzával mutathatnak rá egy-egy családtagra, hogy megtudjanak róluk minden különlegességet.

A kastélypark kertépítése még folyik. A díszudvart kutatások és történeti források alapján állítják helyre. A kilátótorony is hamarosan látogatható lesz. Addig is élvezzük az egykori hotel csaknem száz évvel ezelőtti luxusát kívülálló látogatóként.

A Zemplén várait mi a füzéri Kónya Vendégházból kiindulva látogattuk meg. Kónya Ferencnél, Füzér várkapitányánál többet senki sem tud a várról, szakértelme előtt a régészek is megemelik a kalapjukat.

Senki nem végzett nála több társadalmi munkát a vár feltárása során. Egy-egy pohárka házi pálinka mellett szívesen bevezet minket a vártörténet titkaiba, a környék látnivalóiba is.

A cikk a szerző fotóival készült.