Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.10.31
A nevezetes lengyel sírkerteket a lengyelorszag.travel hírlevélben mutatták be. Van néhány különleges, történelmi és művészi értéket is képviselő lengyel temető. Keressük most fel közösen a legfontosabb lengyel sírkerteket –kéri a hírlevél.

A Régi Powązki Varsóban a legismertebb lengyel temető. Talán az összes többi lengyel temetőben együttvéve sem nyugszik annyi híres lengyel, mint itt. A temetőt 1792-ben hozták létre, alapterületének nagysága megegyezik a Vatikánéval. Több mint egy millió sír található itt. Itt helyezték örök nyugalomra a legtöbb híres lengyel személyiséget, akik különböző területen alkottak maradandót.

A krakkói Rakowicki temetőt 1803-ban alakította ki az akkori osztrák vezetés. 42 hektár alapterületű és számos híres krakkói ember nyughelye. Olyan kriptákat találunk itt, amelyekben olyan történelmi események résztvevői nyugszanak, mint a novemberi, vagy a januári felkelés, valamint az I. és II. világháború katonái.

Az Osobowicki temető a legnagyobb wrocławi sírkert,  52 hektáros. 1867-ben alakították ki. Számos híres wrocławi személyiség nyugszik itt, köztük Eugeniusz Get-Stankiewicz grafikus és szobrász, Józef Hałas festőművész és Stanisław Szozda országúti kerékpáros.

Zakopanéban a Pęksowy Brzyzek Érdemesek temetője Zakopane első temetője, amely a XIX. század közepén alakult ki, de a XX. század 20-as éveitől csak arra érdemes, kiemelkedő személyiségeket temettek ide. A temető az alapítójáról – Jan Pęksa –  kapta a nevét, a brzyz pedig gorál nyelvjárásban patak menti sziklaszirtet jelent.

A Łódzi Zsidó temető egy különleges temető a Bałuty városrészben, a temetőépítészet gyönyörű példája, Lengyelország egyik leghíresebb zsidó temetője. A macevák (sírkövek) alatt főként kereskedő és iparos, a textil és fonógyárakat alapító családok, többek között  a Barciński, Rossenblat, Stiller családok tagjai nyugszanak.

A Grabarka hegye a leghíresebb pravoszláv kultuszhely Lengyelországban. Podlasiében található, egy temető is fekszik mellette. A legjellegzetesebbek azonban a képen is látható, a fenyőfák között lévő fogadalmi keresztek. Ezeket minden évben a hívek hozzák ide augusztusban. Ekkor, nem pedig Mindenszentek ünnepén tartják itt a legnagyobb istentiszteleteket. 

A szczecini Központi temető a legnagyobb temető Lengyelországban,167 hektáros alapterületével a harmadik legnagyobb temető Európában.

(https://www.lengyelorszag.travel/hu)