Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.10.29

A pálinka világszínvonalú minőséget képvisel külsőségeiben és belső értékeiben is, így az évtizedek alatt méltó vetélytársa lett a legnemesebb szeszesitaloknak – hangzott el a Gong Pálinkaháznál tett látogatáson, Deszken.

Az elmúlt 15 évben a pálinka és a törkölypálinka előállításának technológiai háttere, ismertsége, fogyasztói képe, megbecsültsége folyamatosan nőtt, bővültek a pálinkafőzési kapacitások, az ágazat szakembereinek ismeretei, és a pálinkának mára helye van a magasabb igényű gasztronómiában is.

A nyolcadik alkalommal megrendezett Nemzeti Pálinkakiválóság Programon idén a Gyulai Pálinka Manufaktúra vehette át az Agrárminisztérium pálinkája címet.

A Vidékfejlesztési program keretében két élelmiszeripari – akár pálinkaüzemhez kapcsolódó – beruházásokat támogató felhívás jelent meg. Kiemelte, hogy a jelenleg is pályázható Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című, 200 milliárd forint keretösszegű kiírás az eddigi, hasonló célú felhívásokhoz képest egyszerűbb feltételek mellett kínál támogatási lehetőséget akár 5 milliárd forint összegig.

A felhívás keretében technológiai korszerűsítésre, új épületek, építmények kialakítására, bővítésére, meglévő létesítmények, technológiák energiahatékonyságot növelő korszerűsítésére, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, illetve áruszállításra használható szállítójárművek beszerzésére van lehetőség.

Az AM felhívta a figyelmet arra, hogy támogatási kérelem benyújtására a Magyarországon székhellyel rendelkező, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező vállalkozások jogosultak. A támogatási kérelmek benyújtására a tervek szerint október 27-től két hétig lesz még lehetőség. (Agrárminisztérium)