Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.10.23
A közbringarendszer májusi megújulása óta - öt hónap alatt - már több mint egymillió alkalommal használták a kerékpárokat írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Júliusban és augusztusban is 226 ezerszer, szeptemberben pedig 240 ezerszer használták a szolgáltatást. Az első őszi hónapban – a közbringa-szolgáltatás 2014-es indulása óta számítva – új abszolút rekord is született, napi 10 ezer utazással.

A tanítási időszak első két hetében az átlag napi utazások száma 8696 volt.Nemzetközi összehasonlításban sikeres közbringa-szolgáltatásnak számít ha egy kerékpárt átlagosan 4-8-szor használnak egy nap. A Mol Bubi a rekord elérésekor 8 utazás/jármű/nap értéket mutatott, ami kimagasló.

A kerékpározás általában is egyre népszerűbbé válik Budapesten: a város négy pontján – a Bem rakparton, az Árpád hídon, a Hungária körúton és a Weiss Manfréd úton – kihelyezett számlálók szerint júliusban 360 ezerszer, augusztusban 277 ezerszer, szeptemberben pedig több mint 283 ezerszer bicikliztek ezeken a pontokon.

Ez utóbbi 27 százalékos emelkedést jelent a járvány előtti azonos időszakhoz – tehát 2019 szeptemberéhez – képest. Szeptemberben naponta átlagosan 9464-en, augusztusban 8950-en, júliusban 10031-en bicikliztek a mért szakaszokon.

A rendszert tovább bővítik: októbertől ötven új kerékpár állt forgalomba, és a tervek szerint a hónap végén további 310 vadonatúj bicikli érkezik.

A BKK az egymilliomodik utazást kezdeményező ügyfelét éves Mol Bubi-bérlettel köszöntötte.