Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.10.13
A pécsi Kodály Központ fennállása 10. évfordulójának méltó megünneplését 2020-ban megakadályozta a koronavírus-járvány, az Ünnepi Évadra így közel egy év késéssel, 2021 őszétől kerül sor.

Ennek keretében 11 év után újra a Kodály Központban lép színpadra a világ egyik legnagyobb hegedűművésze, Maxim Vengerov, ezúttal a MÁV Szimfonikusok kíséretében.

Maxim Vengerov vezényletével 2010 decemberében adta első nyilvános hangversenyét az újonnan megnyitott Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok zenekar. Ekkor Vengerov így nyilatkozott a hangversenyteremről: „Azt mondják, az építészet a megkövült zene. Nos, itt létrehoztak egy építészeti Stradivarit…”.

Az Európa legjobbjai között emlegetett hangversenyteremben a jubileum alkalmából újra őt köszönthetjük a színpadon, ezúttal hegedűművészként.

Maxim Vengerov a világ legkiválóbb hegedűművészeinek egyike, gyakran emlegetik úgy, mint korunk legnagyobb vonós-hangszer játékosát. 1974-ben született, ötéves korában kezdett hegedülni.

Tízéves volt, amikor első díjat nyert a Fiatal Hegedűsök H. Wieniawsky Nemzetközi Versenyén, 1990-ben Londonban megnyerte a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyt, azóta koncertező hegedűművész.

Már az első években több CD-je jelent meg, amelyekkel lemezdíjak sokaságát nyerte el. Intenzíven foglalkozik vezényléssel is. Sokfelé tanít, többek között Svájcban a Menuhin Zeneakadémián és a Londoni Királyi Zeneakadémián. Az 1727-ben készült „ex-Kreutzer” Stradivari hegedűn játszik, Jasha Heifetz egykori vonójával.

A hegedűművész ezen az estén a szintén jubiláló, alapításának 75. évfordulóját ünneplő budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarral játszik. A csaknem száz muzsikust foglalkoztató együttes az ország legismertebb szimfonikus zenekarainak egyike.

Repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed. Az elmúlt hét évtized során számos világszerte elismert karmester – köztük Kobayashi Ken-Ichiro – vezényelte koncertjeiket, és olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Miklósa Erika, Rost Andrea, Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán.

Az október 25-ei műsorban Johannes Brahms két műve hangzik el, a zeneszerző életművének legderűsebb darabjai közül, a II. szimfónia és a Hegedűverseny.

A hangverseny karmestere Takács-Nagy Gábor, aki a nevét viselő vonósnégyes révén vált világhírűvé. A kvartett ösztöndíjat kapott az Egyesült Államokban, Coloradóban, és tagjai ott is telepedtek le. Takács-Nagy Gábor 1992-ben kivált az együttesből és visszaköltözött Európába, azóta Svájcban él, a genfi Zeneakadémia tanára. 2002 óta vezényel, 2007 óta a Verbier Festival (Svájc) Kamarazenekarának zeneigazgatója, koncertjein világhírességek szerepelnek.

2011-től kezdődően az angol Manchester Camerata zenekar vezető karmestere. A MÁV Szimfonikus Zenekarnál 2010-től 2012-ig vezető karmester és művészeti vezető volt, jelenleg a zenekar állandó vendégkarmestere.

Az Ünnepi Évad egyik kiemelt eseményének ígérkezik a Zsolnay Örökségkezelő NKft. és a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány együttműködésével létrejött koncert.

Az október 25-én 19 órakor kezdődő eseményről bővebben: www.kodalykozpont.hu