Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.09.10
A pandémiának „köszönhető”, hogy egy majálist szeptemberben rendeznek meg május helyett. Így jártak Nagyegyházán is, de nem változtattak a fesztivál eredeti nevén, maradt Sajtmajális, amelyre szeptember 4-5-én került sor. A Hangistálló a Vértes és a Gerecse lábánál, Budapesttől 42 km-re fekvő kis faluban, Nagyegyházán található, Bicske és Tatabánya, azon belül Óbarok és Szárliget között.

A váli székhelyű Völgy Vidék Leader Egyesület tagjaként, a Hangistálló kulturális Kft. – a sajtos-kézműves vásároknak is több ízben otthont adó helyszínként – másodjára rendezte meg közösen a Sajtmajálist. A kézműves sajtok és egyéb, házilag készített élelmiszer termékek – borok, sörök, fűszeres mézek, lekvárok, sütemények, füstölt áruk voltak keresettek.

Az esemény szervezői Ribli Ilona csellóművész és férje, Kolozsvári Mihály ezúttal is kitettek magukért: az idén is kézműves sajtkészítőket és más kézzel készített portékákat áruló ügyes “háziasszonyokat” hívtak meg. Sajtosoknak volt közönség -díj és egymás közötti szakmai -díj, a családi program legfiatalabb résztvevőinek, a gyermekeknek pedig sajtos rajz- és meseverseny, fajátékok, ügyességi játékok, valamint lovaglási lehetőség nyílt.

Délelőtt még csak alig százan keresték a sajtkóstolókat, de dél felé váratlanul tömegesen érkeztek azok is, akik az ebédre vágytak. Rotyogott az üstben a marhapörkölt, és olyan illatok szálltak a levegőben, hogy az éhes emberek gyomra hangosan korgott, Nagy Lászlónak és kis csapatának köszönhető, hogy mindenki meg volt elégedve az étellel.  

Senki nem marad éhen, az előétel a sajtkóstolás volt, de természetesen a sajtok mellett más ételeket is kóstolhattak a látogatók: a kemencében készült a már hagyományossá vált nagyegyházi rakott puliszka, mellette nyírségi gombócleves, sztrapacska és gulyásleves is rotyogott a kondérokban.

A megnyitó díszvendége Mészáros Kartal polgármester volt, aki megköszönte a szervezők munkáját, dicsérte a résztvevő sajtkészítők kreativitását és jó szórakozást kívánt a közönségnek.

A helyszín a község nevezetessége, a Hangistálló körüli térség volt. Itt sorakoztak az asztalok és bódék, s itt vásároltak a vendégek. Miközben a túloldalon a kemencében sütöttek, a bográcsban kavartak, addig Dánél Katalin népi énekes és a Bazseva Együttes, Paár Judit vezetésével szórakoztatták a nagyérdeműt. Kóstoltuk a sajtokat, csemegéztünk a házi süteményekből, vásároltunk mézet, sonkát és pörcöt, no és vártuk az ebédet. Egy percig nem unatkoztunk, hiszen a szervezők gondoskodtak a jó hangulatról. Szokolai Dongó Balázs furulyázott, s a fesztivál háziasszonya, Török Zsuzsanna rendszeresen tájékoztatott a programokról.

Az ebéd utáni sziesztát a Csillagszemű néptánccsoport, majd a Danubius vonósnégyes előadása tette emlékezetessé, míg a második napot Kolozsvári Gergely csellóművész Bach szóló koncertje zárta.

A szavazás eredményeként, a sajtosok szavazása alapján, Bolya Gergő sajtmágus nyerte el a legjobb sajtkészítő díjat, a közönség díját pedig az Erdélyből érkező Szépvízi sajtkészítő Gál Zoltán érdemelte ki.

Fotók: Bódi Ágnes és Párvy Tivadar