Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.08.27
A turizmus akadálymentesítésének egyik fontos eleme az információhoz való hozzáférés a fogyatékkal élők számára is. A Pozsonyi Városi Turisztikai Szervezet kezdeményezésére a vakok és gyengénlátók tájékozódását segítő szolgáltatással bővült Pozsony turisztikai kínálata.

A Prímási Palota szomszédságában található Turisztikai Információs Központban érdekes újdonságokat nézhetnek meg,  vagy inkább tapinthatnak meg a látogatók.

A haptikus – tapogató térkép és beszélő kockák a városközpont 12 ikonikus épületét mutatják be 3D domborművek segítségével. Így a látáskárosultak is megtapasztalhatják, hogy a városközpontban hol helyezkednek el Pozsony legszebb, legismertebb és leglátogatottabb turistalátványosságai. Gombnyomásra hallható is a narrátor, aki 6 nyelven értesít, hogy milyen épületet tapintottunk ki a térképen.

A három forgatható kocka mindegyikén 4 műemlék domborműve található Braille-írással kiegészítve. Azokat az épületeket választották ki a tervezők, amelyek nemcsak történelmi szempontból értékesek, de egyúttal építészeti remekművek is.

A virtuálisan kidolgozott és 3D nyomtatón kinyomtatott modelleken jól láthatók és tapinthatók a homlokzatok domináns jellegzetességei. A hangosan felmondott szövegkíséret aprólékosan végigvezet a domborműn úgy, hogy csukott szemmel is magunk elé képzelhetjük az épületet minden részletével.

Az építeszeti leírás történelmi és kulturális összefüggésekkel van kibővítve. Az ismert színészek által interpretált szöveg szlovák, angol, német, magyar, olasz és francia nyelven választható. A magyar szöveget szlovákiai magyar színészek olvasták fel.

A 12 kiemelt látványosság közé tartozik a  Pozsonyi vár, Mirbach-palota, Prímási palota, Grassalkovich-palota, Mihály-kapu, Régi Városháza, Klarisszák temploma, Szent Márton-dóm, Kék templom, Vigadó és a Szlovák Nemzeti Színház.

A kockák üzembe helyezése ünnepélyes keretek között zajlott a  Vakok és Gyengénlátók Szervezetével együttműködve, amelyen a projektben résztvevő színészek is bemutatkoztak és a témához méltóan domborműves fotókat dedikáltak.

A haptikus térkép és a beszélő kockák nemcsak a látáskárosultak számára nyújtanak segítséget, de egyúttal minden látogató eredeti  és kézzelfogható módon ismerheti meg Pozsony látnivalóit.

Fotokredit: Bratislava Tourist Board