Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.08.13
Augusztus 12-én kezdetét vette Magyarország egyik legnagyobb, legnépszerűbb eseménye, a Debreceni Virágkarnevál.

A Debreceni Virágkarnevál nemcsak a város, de az ország egyik legnagyobb, legnépszerűbb eseménye, amire közel annyian látogatnak Debrecenbe, mint a város lakossága. A fesztivál eseményei mellett érdemes időt szánni a város megismerésére is, hiszen Debrecen történelmi belvárosa és a Nagyerdő is megannyi érdekes látnivalót kínál a turisták számára.

A hagyományos karneváli programok mellett városszerte számos helyszínen várják még izgalmas programokkal, élményekkel a vendégeket, lesznek többek között nagyszabású színházi- és táncprodukciók, komoly- és könnyűzenei koncertek, éjszakai állatkerti séták és csillagles, utcaművészeti fesztivál, csúszdabajnokság, de idén is megtartják a hagyományos Galiba Gyermekfesztivált és Farmer-Expot is.

A várost a virágkarneváli hét alatt képzett szakember segítségével fedezhetjük fel, aki a hely- és kultúrtörténeti érdekességeken túl a több mint százéves múltra visszatekintő Debreceni Virágkarnevál kulisszatitkaiba is nyújt betekintést. A résztvevők a készülő virágkocsikat is megtekinthetik a séták végén.

A több mint egy hétig tartó eseménysorozat idén is sokszínű programkínálattal várja a látogatókat: a hagyományos karneváli programok, mint a virágkocsi-kiállítás, az utcai táncprodukciók és a Cseh Sörkert mellett kiállítások, tánc- és színházi produkciók, komoly- és könnyűzenei koncertek színesítik a kínálatot.

A virágkarneváli műsorfüzet digitális változata itt olvasható: https://viragkarneval-pmqx6xl.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/sites/3/2021/08/V9-VK-programfuzet-210x148mm-210803.pdf

Közben már zajlik a a Coopera szervezésében I. Debreceni Ünnepi Játékok néven 2021. augusztus 10-20. között egy nagyszabású fesztivál a Hajdúság fővárosában, ahol a zene, a színház és az opera lesz a főszereplő.

A Régi Városháza hangulatos kertjében esti koncertek lesznek, a Kossuth téren pedig több monumentális produkciót láthat a nagyközönség, többek között augusztus 13-án a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes felejthetetlen előadásában a Csíksomlyói passió című passiójáték érkezik Debrecenbe, augusztus 17-én Vidnyánszky Attila rendezésében a Coopera 3 felvonásos Bánk bán című operaelőadását mutatják be.

A Coopera mint főszervező évek óta szorosan együttműködik a debreceni kulturális intézményekkel, így a fesztivál megvalósításhoz sikerült a város támogatásán túl, olyan nagy múltú helyi intézményeket megnyerni együttműködő partnernek, mint a Kodály Filharmónia Debrecen, a Csokonai Színház és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.

A szervezők remélik, hogy hosszú távon a régió mértékadó nyári zenei eseménysorozatává válik a Debreceni Ünnepi Játékok, amely hozzásegíti Debrecent ahhoz, hogy a térség kulturális fővárosa legyen.

Kinyílik egy olyan ZENEI, SZÍNHÁZI, OPERA-világ, amellyel a magyar kulturális életen túl, a régió kultúrája is évről-évre gazdagodni fog.

Jubileumi Galiba Gyermekfesztivál a Debreceni Vidámparkban

Immár X. alkalommal kerül sor a Debreceni Virágkarnevál ifjúsági kísérőrendezvényére, a 2012-ben útjára indult Galiba Gyermekfesztiválra, amelynek hagyományosan az ország egyetlen Vidámparkja ad otthont. A Gyermekfesztivál az elmúlt évtizedben egynapos programból többnapos rendezvénysorozattá nőtte ki magát, az idei jubileumi alkalommal pedig egy teljes héten át, augusztus 15-től egészen 22-ig kedveskedik páratlan szórakozási és kikapcsolódási lehetőséggel a családoknak.

A karneváli hét alatt:
A bejáratnál a Debreceni Hajdú Táncegyüttes várja a vendégeket. Lovagi tábor és lovagi kastély várja a kis vitézeket. Az Elvarázsolt Kastély mellett egész héten légtornász akrobatika várja a látogatókat. A dombtetőre állított jurtában minden nap más kézműves foglalkozást lehet kipróbálni.
Új barátságokat köthetünk és régi ismerőseinkkel is újra találkozhatunk a zöld sátrak alatt. Velünk lesz a Claudia’s Angels, a Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület, a Fény Felé Alapítvány, a Gyermekváros Egyesület, a Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület, a HennaStúdió, a Karvaly Íjászok, a Kézműves alapítvány,  a Kredenc Kézműves Kör, a Látássérültek Észak-Alföldi Regionális Egyesület, a Lehetsz Király, a Szent II. János Pál Intézet Egyesülete, a Természettár, a Tímárház, a Zöldkör, a Zsuzsi kisvasút.