Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.08.01
Drogokról és függőségről szóló podcast-sorozatot indítottak fiataloknak Bécsben Ausztriában is egyedülálló az a podcast-sorozat, amelyet a Bécsi Drogprevenciós Iroda és a függőket segítő Suchthilfe Wien közösen indított.

A fiataloknak szóló beszélgetések tabuk nélkül, tárgyilagosan válaszolnak olyan kérdésekre, amelyek a szerhasználat és a függőség kapcsán ezt a korosztályt foglalkoztatják.

A füvezés tényleg butít? Mit csináljak, ha a barátom, barátnőm drogozik? Tényleg olyan királyak a hallucinogén szerek? A drogfogyasztás már függőség? Ilyen és hasonló kérdések mentén járják körbe a drogok és függőség témáját a Bécsi Drogprevenciós Iroda és a Suchthilfe Wien közös podcast-sorozatában, a Rauschzeitben.

A podcastot fiatalok készítik fiataloknak, hogy a korosztály tabuk nélkül, tárgyilagos információkat kaphasson mindenről, ami a függőséggel és a szerhasználattal – beleértve az alkoholt is –kapcsolatos. A két házigazda, Viki és Moritz, akik mindketten a húszas éveik elején járnak, szakértőkkel beszélgetnek a legkülönbözőbb témákról, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, milyen kockázattal jár a szerhasználat és hogy saját magukért nekik kell felelősséget vállalniuk.

A beszélgetések során a szociális munkás és a gyógyszerész-hallgató olyan városi legendákat is tisztáz, mint hogy butít-e a füvezés.

Ewald Lochner, Bécs Város pszichiátriai és drogprevenciós koordinátora az Ausztriában is egyedülálló podcastról elmondta, fontos lépés annak irányába, hogy a fiatalok tudatosan, átgondoltan viszonyuljanak a szerhasználattal kapcsolatos tapasztalataikhoz. „A társadalom gyakran tabuként kezeli, elítéli vagy bagatellizálja a szerhasználatot – beleértve a túlzott alkoholfogyasztást is.

A Rauschzeit című podcast úttörő hozzáállásával és tabuk nélküli beszélgetéseivel éppen azokat a válaszokat adja meg a fiataloknak, amelyekre a legnagyobb szükségük van.”

A podcast kéthetente jelentkezik új részekkel, aki belehallgatna a német nyelvű adásokba, itt teheti meg: https://sdw.wien/podcast-rauschzeit

Képaláírás és copyright:

A Rauschzeit című podcast borítója © SDW / Tatjana Gabrielli

A Rauschzeit című podcast két házigazdája, Viki és Moritz © SDW / Tatjana Gabrielli