Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.07.31
A 2019-es szaporulatot követően idén újabb tagokkal gyarapodott a Debreceni Állatkert népes, immár összesen 13 egyedet számláló arapapagáj-állománya, miután a napokban három zöldszárnyú arafióka repült ki a biztonságot nyújtó odúból, ahol az elmúlt három hónapban szüleik nevelték őket.

Nemüket csak később lehet majd megállapítani, egészségük és étvágyuk viszont kifogástalan; még óvatosan, de egyre fokozódó kíváncsisággal fogadják el a gondozóik által felkínált csemegéket. Teljesen önállóvá legalább másfél hónap múlva válnak, de már most láthatóak szüleik társaságában az intézmény papagájsorán.

A Dél-Amerika síkvidéki és alacsonyabban fekvő hegyi erdőségeiben őshonos zöldszárnyú ara (Ara chloroptera) akár 125 cm-t is elérő szárnyfesztávolságával a világ második legnagyobb termetű papagájfaja.

Étrendjében a gyümölcsök és bogyók mellett hangsúlyosak a diófélék, amelyek emberi gondozásban is elengedhetetlenek a számára. Párjával élete végéig együtt marad, noha jellemzően nem költ minden évben; fészkét pálmafák üregében vagy sziklahasadékban alakítja ki.

Rendkívül intelligens és jól tanítható madár, amit a Debreceni Állatkertben testközelből is megtapasztalhatunk a nap közbeni rendszeres aratréning vagy a pénteki Esti séták során. Újdonság, hogy azok, akik érdeklődnek e karizmatikus faj iránt, immár az intézmény új tematikus fotófala előtt is megörökíthetik a látogatásuk során szerzett élményeket.

Az élőhelyvesztés mellett a kereskedelmi célú illegális befogások is veszélyeztetik, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján és a washingtoni egyezmény (CITES) II. mellékletében.