Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2021.07.20
Kazanyban, 2021. júniusában került megrendezésre a 23. Szumó Európa Bajnokság, ahol volt szerencsém részt venni, mint versenyző. Kazanyt tartják Oroszország sport fővárosának, 2018-ban a Labdarugó Világbajnokságot is itt rendezték meg. Modern repülőterét 2013-ban nyitották meg, az egyetemi sportolók nemzetközi sporteseménye az Universiade alkalmával.

Kazany egy hatalmas város, ahol szemmel láthatóan nagy szerepet játszik a sport, hiszen rengeteg kinti sportpálya és annál is több fedett csarnok található.   

A versenyzés  mellett kevés időnk jutott a várost megismerni, a látnivalók csodálatra méltóak, az épületek, a terek és parkok a helyiek pedig nagyon kedvesek. Az egész várost a kettősség jellemzi, a Kazany folyó egyik partján található a Kazanyi Kreml, melyet a 12.században alapítottak, a másik oldalon pedig a 21.szzad futurisztikus felhőkarcolói. Minden egyszerre archaikus és modern.

Ez a kettősség szinte mindenben megfigyelhető, a szállodában, ahol laktunk (Hotel Davydov), a szobák berendezésében, az utcán sétáló emberekben, fejkendős nők és utolsó divat szerinti lányok, akik reggel sietnek a munkahelyükre, majd este az európai színvonalú kávézókban cseverésznek.  A szállodából az óvárosba metróval jutottunk be, a mi kis földalattink szépségét idézte, de orosz kivitelben. Leírhatatlanul szépek a megállók, a falakat mozaikok díszítik. Az óvárosba érkezve először az első számú nevezetesség a  Kazanyi Kreml tárult elénk, az UNESCO Világörökség része a város történelmi központja. A falakon belül azúr kék tetejű mecset, katedrálisok a tatár és az orosz építészet egyvelege elevenedik meg.  Ezt követően egy kilátó pontra sétáltunk, ahonnan látható volt a Volga egyik mellékága, ami a város peremén folyik. A látvány lélegzetelállító volt, ahogy a nyugvó nap visszatükröződött a folyón és bevilágította a várost.

Fotó: Kotricz Dávid

Nagyon élveztem az egész utazást, szeretnék visszatérni Kazanyba, mint turista. Most versenyzőként  érkeztem, keményem készültem a megmérettetésre,  hogy minél eredményesebben szerepelhesek.  Ez teljesült is, bronz érmet nyertem, de az egész magyar csapat nagyszerű helyezéseket ért el.  

Fotó: Kotricz Dávid

A város nagyon megfogott, szeretném bejárni és szakmai szemmel is sétálnék. Kicsit megtanulnék oroszul is, mert úgy sokkal könnyebb boldogulni kint és mindenképp megkóstolnám a helyi ételeket.

A középiskolában turisztikai szakon tanulok, most a Lupus-Travelben töltöm a nyári gyakorlatom.  Remélem hamarosan szervezhetek Kazanyba is egy utazást.

Kotricz Dávid