Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.07.16
Önkéntes temetőgondozásra érkeznek fiatalok a világ több országából Budapestre, a Kozma utcai zsidó temetőbe - írta a Kozma Utcai Zsidó Temető Barátai szervezet.

A közlemény szerint július 20-27. között húsz 18 és 28 év közötti fiatal érkezik Budapestre a világ egyik legnagyobb zsidó alapítványa, a Jewish Agency és az izraeli kormány diaszpóraügyeiért felelős minisztériuma közös támogatásával.

A programra nyilvános pályázaton lehetett jelentkezni, a résztvevők egyenként 25 órás önkéntes szolgálatot látnak el a Kozma utcai zsidó temetőben. Az önkéntesek között vannak, akik Kanadából, Izraelből vagy Fehéroroszországból érkeznek Magyarországra.

Munkájukért cserébe a résztvevőknek fizették a repülőjegyeket, továbbá szállást és kóser ellátást is kapnak, valamint kulturális programokat – zsinagóga-látogatásokat, közösségi találkozásokat és fürdőlátogatást – is szerveznek számukra. Alkalmanként neológ és ortodox rabbik és közösségi aktivisták is fogadják majd a külföldi vendégeket.    

A tervek szerint az önkéntesek legfőbb feladata az új szakaszjelző táblák telepítésének megkezdése, továbbá festésben és gyomlálásban is részt vesznek majd.

A közleményben emlékeztettek, a Kozma utcai temető több mint negyedmillió zsidó ember végső nyughelye.