Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.07.04

A horvát kormány a továbbiakban oltási igazoláshoz kötné a koronavírus járvány-okozta gazdasági károk enyhítésére szánt állami támogatásokat a vállalkozók számára – közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

 Az erről szóló tárgyalásokat a jövő héten kezdik meg az illetékes minisztériumok a szakszervezetekkel.
Vili Beros egészségügyi miniszter szerint a szolidaritásnak kölcsönösnek kell lennie.
Kiemelte: a kormány nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megmentse a munkahelyeket, és megőrizze a vállalatok likviditását.

“Elvárjuk, hogy azok, akik részesültek a támogatásokban, nem azt mondom, hogy viszonozzák a szívességet, de legalább járuljanak hozzá ahhoz a kollektív erőfeszítéshez, amely a válságból való kilábalást szolgálja” – húzta alá.

A válság elején nem volt válasz a járványra, de most van, ez pedig az oltás – mondta. A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a kormány “ötletét”.  A független horvát szakszervezetek egyesülete (SSSH) közleményében azt írta: “addig, amíg az oltakozás önkéntes, megakadályozni a juttatásokat azon munkavállalók számára, akik nincsenek beoltva, cinikus tett és a felelősség áthárítása, valamint táptalaja (MTI)